на живо

За първи път от 35 години: Без софийски тим на четвъртфиналите за Купата на България

През 1981 г. „Миньор” Бухово и „Спартак” Варна отстраняват „Левски” и ЦСКА

Купата на България със сигурност няма да остане в София. Това определи отпадането на  „Левски” и „Локомотив” София от четвъртфиналите на турнира вчера.

Изненадващо за футболните фенове, този случай не е прецедент в историята на българския футбол. През сезон 1980/1981 г. четвъртфиналите също са без столично присъствие. Съдбата на трофея се разиграва между „Тракия” Пловдив, „Миньор” Бухово, ФК „Асеновец” Асеновград, „Беласица” Петрич, „Марек” Дупница, „Пирин” Благоевград, „Спартак” Варна и „Янтра” Габрово. В крайна сметка победител е пловдивският тим.

До подобно развитие на ситуацията се стига след като на осминафинал тимът от град Бухово се разправя с „Левски” с 2:0, а „Спартак” отстранява ЦСКА с 2:1.

Отсъствието на столичани в надпреварата тази година обаче няма да промени доминацията им в статистиката. Софийските отбори са печелили трофея 62 пъти. Най-много купи в своята витрина очаквано имат „Левски” (25) и ЦСКА (20), следвани от „Славия” (7) и „Локомотив” (4).

В първите издания на турнира от 1938 г. до 1942 г., когато отличието е носело името „Царска купа”, софийските тимове са непобедени, като два трофея печели „ФК’13”, а „Шипка” и „Ас-23” – по един.

„Септември” София също е вдигал купата веднъж – през 1960 г., а „Спартак” – през 1968 г.

"Армейците" са последният столичен тим, спечелил трофея. През миналия сезон ЦСКА триумфира срещу "Монтана", въпреки че играеше в аматьорската дивизия.

Отново "червените" прибраха купата в своята витрина през 2011 г., когато победиха с 1:0 в столично дерби "Славия".

"Сините" пък за последно победиха във финала през 2007 г., надигравайки "Литекс" в продълженията с 1:0.