на живо

Завръща ли се Серия А на голямата сцена?

Вчерашната вечер бе паметна

БГНЕС

Пет отбора от Апенините продължиха в осминафиналната фаза на Лига Европа. Като прибавим и победата на Ювентус над Борусия Дортмунд в Шампионската лига по-рано тази седмица, по всичко изглежда, че Италия скоро ще се вкопчи в битка с Германия за още едно място в турнира на шампионите.

Вчерашната вечер бе паметна за Серия А. Фиорентина надви Тотнъм, Интер, въпреки кризата, в която се намира, се справи със Селтик, а Торино победи испанския Атлетик Билбао в зрелищен мач. Най-силните представители на Италия - Рома и Наполи също не разочароваха.

Видно е, че отборите от Калчото най-сетне започват да осъзнават колко е важна Лига Европа. Турнирът е удобен за Италия. Клубовете от Ботуша не би трябвало да имат особени проблеми до фазата на осминафиналите.

Преди три сезона Серия А остана с един представител по-малко в Шампионската лига, за сметка на Бундеслигата. Причината тогава бе, че италианските тимове неглижираха Лига Европа, а немските даваха всичко от себе си във втория по сила турнир на УЕФА.

Коефициентите на първенствата от Стария континент се изчисляват на базата на представянето на отборите в европейските клубни турнира в последните 5 сезона.

Разликата в момента правят сезони 2010-11 и 2011-2012, където Германия има съответно 15.666 и 15.250, а Италия скромните 11.571 и 11.357. След това Серия А почти не остъпва на Бундеслигата. Следващите два сезона ще бъдат от изключителна важност за клубовете от тези две страни. Ако Италия продължи да демонстрира същата форма, тя ще върне загубените си позиции.

Интересен факт е, че възходът на Калчото съвпада с резкия спад във формата на английските отбори. Предвид представянето на последните тази седмица, има вероятност Челси да остане единственият представител на Албиона в евротурнирите.