на живо

„Дейли мейл”: Загуба от България - унижението на униженията

Какво се случва със страната на Кройф, Ван Бастен и Бергкамп?

Йохан Кройф. Марко ван Бастен. Денис Бергкамп. Без съмнение Холандия е сред най-футболните нации в света. Точно сега обаче страната е твърде далеч от славното си минало, анализира английското издание „Дейли мейл”.

„Националният отбор се гърчи в бавна смърт и е изправен пред риска да пропусне втори голям шампионат. Загубата от България в събота доведе до уволнението на селекционера Дани Блинд.

Как се стигна дотук?

Холандия претърпя унижението на униженията - 0:2 в София. Това остави отбора на четвърто място в група „А” след първите 5 мача. Съществува сериозна опасност "лалетата" да не се класират за световното първенство в Русия догодина. Швеция заема второто място с аванс от 3 точки, а лидерът Франция изглежда недостижим.

Евентуално отсъствие от Мондиал 2018 ще бъде крайно неприятно. Но комбинацията с пропуснатото Евро 2016 говори за системен футболен проблем в страната.

Чакайте малко, Холандия не игра ли финал на световно първенство преди 7 години? И не влезе ли в топ 4 на същия форум преди 3 години? Помните ли как покойният Йохан Кройф се скъса да критикува своите през 2010 г. заради бягството от своите корени и тоталния футбол?

В ЮАР Берт ван Марвайк - без да е най-добрият мениджър на всички времена - направи нещо много разумно. Той осъзна, че предвид качествата на футболистите е по-рационално да заложи на защитна тактика. Това изведе "оранжевите" до финал срещу Испания. В Бразилия Луис ван Гаал също компенсира кадровите ограничения и въведе удачна формация - 3-5-2.

Но какво да кажем за Робин ван Перси, Ариен Робен, Уесли Снайдер и останалите? Очевидно в това се крие проблемът. Единствено Робен все още поддържа високите стандарти. За останалите звезди всичко се развива катастрофално. И то по едно и също време.

Ван Перси въобще не попада в националния отбор след провала в европейските квалификации. Кевин Стротман все още търси формата си след почти две години извън строя заради тежка контузия. Мемфис Депай се представя на ниво за "Лион", но от него се очаква много повече след 18 трудни месеца в "Юнайтед".

Кой е виновен?

Отговорът е доста сложен. Истината е, че последните две назначение на селекционери не бяха никак удачни. Гуус Хидинк е брилянтен мениджър, способен да вдигне своя отбор от гроба. В тактическо отношение обаче е леко наивен. Ако търсите символ на остарелите му възгледи, вземете контролата срещу Италия - Холандия получи гол и остана с човек по-малко в първите 10 минути. Хидинк загуби срещу Чехия и Исландия, а равенството с Турция сложи край на престоя му.

Дани Блинд бе повишен от асистент в селекционер и върху него падна отговорността да спасява кампанията. Оказа се, че това е отвъд възможностите на бившата звезда на "Аякс". Но предстоеше нова кампания - тази за Мондиал 2018. Ето че и тази задача се оказа трудна за човек, чийто опит като старши треньор е твърде скромен.

Кой ще замени Блинд?

Ще оцените следния факт - селекционерът е временно заменен от своя асистент Фред Грим, бивш вратар на "Аякс". Колкото повече се променя ситуацията, толкова по-непроменена остава. Все още не се споменават конкретни имена, но от местната федерация заявиха намерение да решат кризата възможно най-бързо. Отборът не е бил воден от чужденец след Ернст Хапел през 1978 г. Нищо чудно сега погледите да бъдат отправени зад граница.

Какво предстои?

Нещата изглеждат зле, но холандците могат да запазят позитивизма си - поне на хартия. Академията на "Аякс" продължава да бълва таланти, както винаги. Проблемът е, че те често биват хвърляни в дълбокото твърде млади.

Точно това се случи със 17-годишния централен защитник Матайс Де Лихт срещу България. Той имаше едва 13 мача при мъжете, преди Блинд да го пусне като титуляр. И това се оказа фатално - тийнейджърът сгреши и при двата гола на Спас Делев. Това би могло да бъде ужасен удар върху кариерата му.

На другия полюс е Дайли Синкгравен, който дава големи надежди на бъдещето. Депай постепенно отново се превръща във футболиста, когото всички очакват да бъде.

Най-ключовото решение е кой ще бъде следващият мениджър. Школата на "Аякс" и тоталният футбол са запазена марка, но вероятно е нужна стъпка встрани. Например назначаване на човек, който дори в известна степен е футболен циник.”