Не на гнева, но как

Това, че са ви обидили, нищо не означава, ако не си спомняте постоянно за него.

Реклама

Постоянното раздразнение в живота по дребни поводи е пагубно за здравето. Не позволявайте яда да ви обсеби. Погълнатият гняв се натрупва като хроничен стрес. Колкото по-силни са емоциите, които са потискани, толкова по-печални са последствията им. Източната медицина определя бушуващите в ума чувства като болести. 

Изразете гнева си,

но намерете безопасен начин: ударете някоя възглавница, отидете на дълга разходка, тичайте в парка, възползвайте се от уредите във фитнес залата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Съществува поговорка, че е глупак този, който не може да се разсърди, но е мъдър този, който не иска да остане сърдит. Ако някой ви пренебрегва и грубо навлиза в личното ви пространство, ваше право и задължение е да отреагирате.

Излейте вашата мъка

Споделете несправедливостите, които сте понесли, с приятел или член на семейството, който е съпричастен и добронамерен към вас. Изслушайте съветите му. Когато сте разстроени, малко вероятно е да се успокоите сами. На хладен разум анализирайте ситуацията, която ви е "взривила”. Доказана истина се съдържа в израза: "Утрото е по-мъдро от вечерта”. Не вземайте прибързани решения, особено когато сте разстроени.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не изразявайте гнева си по начин, който би могъл да навреди на вас или на околните.
 

Дълбокото дишане прави чудеса за успокоение.

Концентрирайте се върху дишането си

Насочете съзнателно вниманието си в друга посока. Това е изцяло във ваша власт. Помислете за важното и за това, което ви харесва. Всяко хоби помага да се освободите от обохваналото ви напрежение. Фокусирате вниманието си встрани от проблема, който ви тежи и разстройва.

Бъдете оптимист

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

 

Проявете мъдрост и великодушие. Осъзнайте, че хората около вас също имат не по-малки от вас притеснения. Не стеснявайте кръгозора си, като се затваряте в личните несгоди. Мисълта, че и това ще отмине, помага срещу безпокойството, прерастващо в гняв.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Запазете достойнство при сблъсък с трудни хора (тирани, темерути, агресори, яростно съревноваващи се, изкъсо контролиращи).

 

Въведете дисциплина в мислите, речта и съответно в действията си,

за да устоите на човек, който ви дразни с глупост, тъпота, мимика или интонация.

Тогава разумът и тялото ви ще бъдат в съвършен баланс.

Научете се да прощавате и да забравяте

"Това, че са ни обидили, нищо не значи, ако ние не си спомняме постоянно за него", Конфуций.