на живо

Натискът към президента на ФИФА Сеп Блатер да подаде оставка се засилва (ОБЗОР)

Ден преди утрешния избор за президент на футболната централа, валят призиви той да бъде отложен

EPA

Скандалът с корупцията в големия футбол и арестите на висши функционери на ФИФА се разраства. Ден преди утрешния избор за президент на футболната централа, валят призиви той да бъде отложен. С официални позиции излязоха Москва, Париж и Лондон.

Натискът към президента на ФИФА Сеп Блатер да подаде оставка се засилва с всеки изминал час. Засега утрешният избор за шеф на световната футболна централа не е отложен и ще се състои по график.

Европейската футболна централа УЕФА, която е по-скоро опозиционно настроена към Блатер заплаши да бойкотира вота. Политически реакции за скандала също не закъсняха.

Великобритания поиска оставката на Сеп Блатер от парламентарната трибуна.

„Нужни са значителни и широкообхватни реформи по върховете на ФИФА, включително и смяна на лидерите на организацията”, заяви Джон Уитингдейл, държавен секретар „Култура, медии и спорт”.

Призив за отлагане на вота за шеф на ФИФА пък оправи френският външен министър. Според него е нужно време за разследване на аферата.

„От няколко години има обвинения за корупция в тази област. И тъй като предстоят избори, логично е да се изчака, за да се разбере кое е истина и кое не”, каза Лоран Фабиюс.

В епицентъра на скандала попадат и кандидатурите на Катар и Русия за световните първенства през 2022 г. и 2018 г. От Москва руският президент обвини Съединените щати в опит за разширяване на своята юрисдикцията на територията на други държави.

„Всички знаем на какъв огромен натиск е подложен Сеп Блатер, за да отнеме домакинството на Русия през 2018-та и знаем неговата позиция по въпроса. Русия и ФИФА нямат специална връзка помежду си”, каза Владимир Путин.

Корупцията във ФИФА е по всички етажи, но скандалът с днешна дата е със съвсем друг сценарий, казва бившият президент на футболния Левски Томас Лафчис. Според него случилото се е свързано с предстоящ вот за домакин на световни първенства.

„Ако погледнем конкурентите на Русия, беше Англия и тя отпадна още в началото на гласуването. И това е голямата болка на англичаните. На Катар конкурент беше САЩ. Тази седмица ще се сложат основите на гласуването за страна домакин на 2026 година. Засега единственият кандидат е САЩ”, коментира той.

В същото време Сеп Блатер свика извънредно заседание на ръководството на ФИФА. Той самият не е обект на разследването, но по-рано днес избегна публична поява на лекарска конференция.

А бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, който е сред обвинените, се предаде сам на властите в Тринидад и Тобаго и отхвърли всички обвинения. „Всичко, което съм направил, беше заради моята родина. Не съжалявам за абсолютно нищо”, каза той.

Уорнър е вече освободен срещу гаранция от 2,5 милиона долара.

Междувременно стана ясно, че ключовата фигура в разплитането на аферата е един от бившите шефове на ФИФА – Чък Блейзър. Той самият бил разследван за редица престъпления, сред които данъчни измами, рекет и пране на пари. За да избегне затвора, Блейзър се съгласил да стане агент под прикритие за ФБР и така помогнал за залавянето на други корумпирани представители на световната футболна централа.

  • Преизбраният Блатер се закани: Няма да забравя нищо!
  • Сеп Блатер остава президент на ФИФА
  • Конгресът на ФИФА продължава, гледайте го на живо тук (ВИДЕО)
  • Бомбена заплаха на конгреса на ФИФА (СНИМКИ)
  • Бомбена заплаха прекъсна за кратко конгреса за избор на президент на ФИФА
  • Арестуваният по скандала във ФИФА Джак Уорнър напусна затвора с линейка
  • Ромарио: Арестуваните функционери на ФИФА са плъхове
  • Владимир Путин обяви пълна подкрепа за шефа на ФИФА Сеп Блатер
  • УЕФА призова за бойкот на конгреса на ФИФА
  • Арести във ФИФА след грандиозен скандал в световния футбол (ОБЗОР)