Някои правителства използват за собствена изгода „механизмите на конкурентната борба на международната арена. Това касае както икономическата сфера, така и политическата”. Този коментар направи руският президент Владимир Путин по време на заседанието на Съвета за сигурност на Руската федерация, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му за целта се използват възможностите на специалните служби да събират данни чрез „съвременни информационно-комуникационни технологии”, а също и „зависими организации”, които прилагат т.нар мека сила.

В случая Путин явно има предвид основно САЩ. Укрилият се в Москва Едуард Сноудън разкри пред световната общественост огромният мащаб на електронното следене, извършвано от родината му. В същото време, голяма част от правозащитниците в Русия работят за клонове на международни организации и нерядко Кремъл ги е определял като американски агенти.

Владимир Путин специално подчерта, че т.нар „цветни революции” са невъзможни в родината му, но подобни процеси „се случват в момента в Украйна”, като в постсъветското пространство това засилва националистическите и неофашистки режими.

„Неудобните режими, страните, които провеждат независима политика или просто стоят на пътя на нечий интерес биват дестабилизирани. За целта се използват т.нар „цветни революции”, но ако назоваваме нещата с истинските им имена, става дума за военни преврати, подпомогнати и финансирани отвън”, коментира президентът, като бе категоричен, че „нашите хора, нашите граждани, гражданите на Русия, няма да допуснат това”.

Никой не може да ни се меси

Владимир Путин беше категоричен, че няма заплахи за териториалната цялост на Русия, както и за нейния суверенитет. Той напомни, че страната „не влиза в никакви алианси”: „Това в значителна степен е залог за нашия суверенитет, всяка страна, която влезе в алианс, веднага губи част от суверенитета си и далеч не винаги това отразява националните интереси”.

В същото време Русия е основен мотор на новия Евразийски съюз, който на този етап ще включва със сигурност Казахстан и Беларус и има амбицията да покрие почти всички бивши републики от състава на СССР.

Путин заяви, че Русия трябва напълно и в срок да реализира мерките по повишаване на отбранителната си способност, във връзка с усилването на войските на НАТО край нейните граници.

В момента Русия изпълнява мащабна държавна програма за въоръжаване до 2020 г. , разходите по която са в размер на 20 трилиона рубли. По-рано представители на руското правителство заявиха, че заради сложната икономическа ситуация е възможно отлагане на редица проекти.

„В тази връзка е необходимо напълно и в срок да бъдат реализирани мерките по укрепване на отбранителната способност на страната, в това число, разбира се в Крим и Севастопол, където на практика отново трябва да създаваме военна инфраструктура”, заяви Путин.

Казусът MH17

„Русия ще направи всичко, което зависи от нея, за пълноценно и прозрачно разследване на катастрофата на малайзийския Boeing 777 в небето на Украйна”, подчерта Путин. По думите му Кремъл поддържа контакт със западните партньори.

Той не пропусна възможността да обърне специално внимание на действията на украинската армия в района на катастрофата, като даде за пример танковата атака по Донецк веднага след като представители на сепаратистите предадоха черните кутии на авиолайнера, за който западните страни смятат, че е бил поразен със зенитна ракета.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната