Какво е формат 16х9 и какво HD?

Научете повече

Реклама

Какво е формат 16х9 и какво HD?

Формат 16х9

Това е т.нар. "широкоекранен формат".  Старите квадратни телевизори са във формат 4x3, а всички нови телевизори и плазми са 16x9. Това е еволюцията в ТВ индустрията . Проблемът с качеството на картината се дължи на несъответствието между формата, в който е заснет излъчвания материал, характеристиките на телевизионния приемник и зададените настройки от оператора и самия приемник. Например - при материали, снимани в 4х3, които трябва да се излъчат в 16х9, се прилагат различните прийоми за адаптиране на картината, които „разтеглят” образа. И обратното: когато материалът е в 16х9 широкоекранен формат, но зрителят го приема и гледа на стар 4х3 телевизор, изображението се „смачква”, така че да се събере в 4х3 без загуба (изрязване отстрани). Крайният ефект е, че зрителят вижда издължени образи.

SD качество

Standard Definition (SDTV) означава телевизия в "стандартна резолюция”, при която сигналът на изображението е 720х576 (при 4х3 формат) или 1024х576 (при 16х9 формат) пиксела и не може да бъде повече. С напредъка на видео и телевизионните технологии  SD вече се смята за "ниско качество” на сигнала.

HD качество

High Definition television (HDTV) - означава телевизия във "висока резолюция”. Тя предлага много повече като качество на сигнала и изображението със своите 1920х1080 пиксела резолюция. Поради тези и други характеристики, целящи високо ниво на детайл и качество, както и "кристална картина” на образа, тя се излъчва в широкоекранния формат 16х9. Зрителите със стари 4х3 телевизионни приемници не могат да гледат сигнала с високо качество, защото той не може да бъде пресъздаден технологично от остарелите апарати.

Потърсете HD каналите на bTV в мрежата на своя кабелен, сателитен или IPTV оператор.

Обратно към секцията за bTV HD >>>

Очакваме всички ваши въпроси относно настройките на SD и HD сигнала на bTV на телефон 0700 10 601, както и на [email protected]