Биляна Гавазова от bTV – телевизионният омбудсман

Вестник „Труд“ за Биляна Гавазова и ефекта на „Чети етикета“ върху обществото

Реклама

След неин репортаж започна общественият дебат за двойния стандарт на храните в България и Западна Европа. Дори премиерът свика извънредно заседание на Министерски съвет по въпроса през лятото на миналата година и се взеха мерки. Това е само един случай, в който репортаж на Биляна Гавазова от bTV успява да насочи вниманието на цялата общественост и институциите към въпрос, който касае качеството на живота на българина. Не случайно колегите ѝ вече шеговито я наричат „телевизионния омбудсман“.

Журналистката е автор и водещ на потребителската рубрика по bTV „Чети етикета“, част от сутрешния блок „Тази сутрин“. Рубриката бързо се налага като независим качествен контрол на стоките в българската търговска мрежа.

„Дадохме си сметка, че за да обърнем достатъчно внимание на сложен казус като двойния стандарт на храните, например, трябваше да направим нещо повече от силен репортаж. А такива теми има много. Имахме нужда от запазено място за потребителски казуси – място и време, на които зрителите да разчитат, че ще стигнем до дъното и на най-сложния въпрос“, казва Биляна.

Кръстник на рубриката е изпълнителният продуцент на сутрешния блок Искра Владимирова, а заедно с екипа на „Тази сутрин“ Биляна разнищва важни теми като замърсяването на въздуха в големите градове, качеството на киселото мляко, меда, опасностите при пазаруване на алкохол в интернет, измамите с онлайн езикови курсове и други. Веднъж месечно рубриката е изцяло по зрителски сигнали. В края на миналата година с награда я отличи Съюзът по хранителна промишленост, а Синдикатът на българските учители ѝ връчи приза „Журналист на годината – 2017“.

Колегите ѝ в bTV коментират, че Биляна буквално гори в работата. Продуцентките ѝ в сутрешния блок и актуалните предавания на bTV Искра Владимирова и Валя Гиздарска я наричат „Супержена“. Когато забременява, тя крие от екипа новината, когато я канят да води изнесеното студио на „Тази сутрин“ за наводненията в Аспарухово. А най-близката ѝ приятелка в нюзрума на bTV – криминалният репортер Мариета Николаева признава, че ѝ се възхищава заради огромната дисциплина, енергия, отговорност и прямота в комуникацията с останалите. „Направи ми силно впечатление с брилянтните живи връзки в началото“, каза още Мариета в предаването „Търси се“, където водещата на „Чети етикета“ наскоро гостува.

Биляна обмисля рубриката си и в най-малкия детайл, дори често сама обикаля и събира продукти, за да им прави проби собственоръчно, когато е възможно. Трудно се доверява на когото и да било и признава, че обича всичко около нея да е организирано, планирано и контролирано.

Изключителната ѝ самодисциплина е и причината да успява да се справя с тежкия работен ритъм – всеки делник от 4 сутринта, и да се грижи за 2-годишния си син Алек след края на работния ден. Важно е, че семейството ѝ е изцяло на нейна страна.

„Уча много от сина си Алек и от ролята си на майка. Животът е толкова по-шарен и интересен, когато го виждаш през очите на някой, който тепърва го открива“, казва тя.

Тя е доказателството, че можеш да поставиш здравото семейство и домашният уют на първо място в живота си и в същото време да влагаш цялата възможна страст в работата до най-малкия детайл. Намира време и за танци – те са младежката ѝ любов и с тях поддържа тялото и духа си в отлична форма. Зрителите са свикнали да виждат Биляна винаги с високи токчета и елегантни рокли, но извън работата обожава спортното облекло и дънките.

Целият материал е публикуван в съботното издание на в-к „Труд“ (17.02.18) и онлайн ТУК.

ПОСЛЕДНИ

Реклама