Биляна Гавазова: В центъра на всичко е стремежът ми да бъда полезна на хората

Реклама

За малко повече от година Биляна Гавазова се превърна в „емблема“ на застъпничеството за правата на потребителите. Миналият май рубриката, която води по bTV, предизвика извънредно заседание на министерски съвет след темата ѝ за разликата в качеството на храните в България и в Западна Европа.

Въпросите задава Олга Георгиева:

Как започна пътят ти на журналист?

Започна изненадващо, а професията ме грабна завинаги! Любов от пръв прочит, от първото докосване до микрофона и от първото вълнение, че си в ефир на живо. Баща ми насочи вниманието ми към една обява за репортер в Дарик радио – Шумен. Точно се бях дипломирала и си търсех работа. Опитах, влязох в съревнование с още няколко талантливи момичета и момчета. С част от тях продължихме напред и станахме не само колеги, но и близки приятели. Преминах през цялата школа на радиото – репортер, водещ, главен редактор на екип. След няколко години заминах за София, продължих в Дарик радио и не след дълго опитах магията на телевизията с ПРО БГ. Няколко месеца по-късно получих покана от bTV и имах страхотния шанс да вляза в екипа на най-добрите.

Ако не можеше да се занимаваш с журналистика, какво би работила с удоволствие?

Хм, интересен въпрос. Толкова съм се сляла с професията си, че трудно мога да си представя различен път. Но ако някой ден усетя, че е време за промяна, ще си отваря магазин за цветя (смее се), за да виждам повече усмихнати хора. Щастието на хората е толкова зареждащо. Ще искам да чуя всичките им истории, за децата, родителите, за любимата им, ще им правя най-красивите букети. 

Кога и как се роди идеята за предаването „Чети етикета“?

Потребителските теми са моя територия. Това са темите, които бъркат в джоба ни, хранят ни, лекуват ни, забавляват ни, намират ни работа. Всичко, което е част от всекидневието ни. Тези теми изискват повече време от обикновен репортаж, имахме нужда от нещо по-голямо. Зрителският интерес и зачестилите сигнали на хората са това, което ни накара да скочим толкова смело в тази рубрика. Тя ни позволява да каним експерти в студиото, да правим тестове в лаборатории и в студиото на живо и то редовно – така че хората да могат да разчитат на това. Изпълнителният продуцент на „Тази сутрин“ Искра Владимирова беше основният мотор, за да тръгне машината, а вече екипът прави един успешен продукт – добър тандем сме.

Кое е най-важно за добрите колегиални взаимоотношения в телевизията?

Имам шанса и късмета да работя с приятели! Екипът на „Тази сутрин“ е изключително сплотен и ние много си помагаме. Такъв печеливш отбор се създава трудно и за да се получи, трябват добри лидери. Имаме ги! Благодаря на Искра Владимирова, Валя Гиздарска и Венелин Петков, че ни дават спокойствието да работим в добър синхрон. Доверието – това е най-важно според мен за добрите колегиални отношения.

Кои теми предизвикват най-силен зрителски интерес?

Определено това са темите, които са свързани с децата и с храната, която ядем. Закуските в детските градини и училищата, например, са много сериозен проблем и всяка година екипът ни работи заедно с родителите, с техните организации, за да показваме всички недоразумения и да изискваме отговори от институциите. Истински ли е медът, който слагаме на трапезата си – този въпрос също беше обект на голям зрителски интерес. Имахме широк отзвук след предаването и много коментари. В едно от последните издания на „Чети етикета“ говорихме с особено внимание за пияните шофьори. Това беше една от най-четените и гледани публикации на нашият сайт btvnovinite.bg.

Цялото интервю четете в настоящия брой на сп. „Betty - Моята аптека“

ПОСЛЕДНИ

Реклама