Десетото издание на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" със специална юбилейна програма

На пресконференция днес бяха представени юбилейната програма, резултати от фонд "Специални проекти" на "Нощта" и различни акценти от фестивала

Реклама

Дни след обявяване на избора на Пловдив за българската "Европейска столица на културата 2019", в града на тепетата ще се проведе и най-мащабното му културно събитие - десетото юбилейно издание на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив". По случай юбилея тази година организаторите са подготвили програма с над 120 събития, над 90 локации и над 500 артисти от България и света, които ще представят проектите си в двете фестивални вечери на 12 и 13 септември. Тазгодишното издание очаква повече от 60 000 души от цялата страна.

Акценти от събитието и специалната юбилейна програма бяха представени пред медиите на пресконференция с участието на организаторите - Веселина Сариева, управител на фондация "Отворени изкуства" и основател на събитието, и Виктор Янков, фестивален директор на НОЩ/Пловдив и съорганизаторa - Стефан Стоянов, заместник-кмет "Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики" на община Пловдив. На събитието присъстваха и много артисти и участници в мащабния фестивал.

"Десетгодишният юбилей и начинът, по който се развива "Нощ на музеите и галериите" - Пловдив за този период, са голямо постижение за едно културно събитие в България", сподели Стефан Стоянов, заместник-кмет на Община Пловдив. "Успехът на подобно мащабно събитие ни даде куража, че можем да подготвим достойна кандидатура за "Европейска столица на културата 2019" и че Пловдив има потенциала да се справи."

Организаторите представиха акценти от юбилейната програма, от творческия колектив на фондация "Изкуство – дела и документи". Програмата е с название "Тъмната страна на Нощта" и ще представи специални събития, свързани с характерните културни локации, включени в съвместния проект на фондация "Отворени Изкуства" и Архитектурно Студио "8 ½" "Алтернативна карта на Пловдив".

Юбилейната програма събира в един проект международно известни художници, майстори на занаятите, музиканти и публика за изобретателно, непредубедено, безстрашно и неуморно търсене на тъмната страна – на нощта, "Нощта", изкуството и града. Избраните произведения предлагат преживяване отвъд впечатляващото, зрелищното или лесно обяснимото. Те предизвикват публиката да преосмисли ролята си на зрител и очакванията си за изкуството. Един от проектите на френския артист Пиер Бисмут с българския колектив Пистамашина например се казва Silent Rock Festival и представя впечатляващо музикално шоу, което може да бъде слушано едновременно от само един зрител. Други участници в програмата са Лъчезар Бояджиев, Рада Букова, Иржи Франта и Давид Бьом, Лорънс Вийнър, Десислава Димова, Регионална задруга на Майсторите (Георги Томов, Иван Ангелов, Жени Микова-Паунова, Симеон Паунов, Мария Митева), Мишел Найсмит, Карл Палм, Камен Стоянов, Стелян Стелянов, Крейг Хевънс.

Както и в предни години, в първия ден 12 септември, акцентът на събитието ще бъде върху съдържанието, представено от традиционните участници в програма "Музеи и галерии". Във втория фестивален ден ще се включат още толкова локации в програмата "Култура и клуб". През двата дни програмата "Град и публични пространства" ще представи много изложби, концерти, акции, спектакли в публичните пространства на града. През целия уикенд ще има и специална програма за деца "Малката нощ", случваща се на различни локации.

За по-лесна ориентация в голямата програма на събитието организаторите готвят два инфо пункта – на традиционното място до Градската художествена галерия на Пловдив и пред сградата на Централна поща. От мобилното приложение Getlokal пък са подготвили лесна възможност да се ориентираш в програмата с телефона си.

Само за 2014 г. 77 културни институции и артисти кандидатстваха към фонд "Специални проекти" – платформа, учредена през 2013 от съорганизаторите на "Нощта" фондация "Америка за България" съвместно с Община Пловдив.

ПОСЛЕДНИ

Реклама