Две награди за bTV от фестивала „Българската Европа“

Канна Рачева и bTV Репортерите с отличия от медийния форум в Русе

Реклама

Репортерът bTV Новините Канна Рачева получи награда за „цялостните ѝ усилия, смело сърце и съвест, които влага в журналистическата работа“, а предаването bTV Репортерите бе отличено за разследване на проблемни за обществото области. Това се случи в Русе на 17 издание на националното медийно събитие с международно участие „Българската Европа“.

Награждаването е част от двудневната програма на фестивала, чиято тема тази година беше „Десет години България в Европейския съюз“ . Носителите на отличия от „Българската Европа“ се определят след целогодишен мониторинг на телевизионните програми, като се търсят най-ярките постижения на българската журналистика. Сред гостите на фестивала бяха медийни експерти и звезди от телевизионните екрани, анализатори, учени и студенти, публика, изкушена от качественото българско и европейско кино.

„В моите очи Репортерите са много висок знак за качество на bTV, висока степен на ангажираност като гражданска позиция, като професионално разследване, като присъствие, маниер на водене. Канна Рачева – тя е човекът, който разследва, гони, стои много безкомпромисно, когато разговаря с хората, човек с високо лично и професионално достойнство”, заяви председателят на журито доц. Иво Драганов.

Канна Рачева е сред най-ярките репортери у нас, винаги следи отблизо криминалните събития и действията на съдебната система. Завършила е Славянски факултет и Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала е също в САЩ  и Финландия. Става част от екипа на bTV още през 2000 г. Името ѝ стои зад хиляди разказани истории и големи журналистически проекти. Носител е на десетки отличия и награди, но се радва най-много на оценките и доверието на зрителите. През лятото на 2016 г. Канна Рачева получи и наградата „Икономика на светло” на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

bTV Репортерите е специална рубрика за задълбочени разследвания и репортажи на журналистите на bTV, която от септември 2008 г. стана част от централната емисия на bTV Новините в събота и неделя. От създаването си в края на 2000 г. рубриката се радва на голям зрителски интерес. Филмите и репортажите на bTV Репортерите всяка година печелят множество журналистически награди не само от български фестивали, но и от най-престижните международни конкурси. Продуцент на рубриката е Гена Трайкова.