"Джаз истории" по Jazz FM ще опише историята на българския джаз

Камелия Тодорова е пяла с Оркестъра на Стан Гец.

Реклама

Когато са свирили като улични музиканти, Мишо Йосифов и Вили Стоянов са причинявали задръствания по бул. „Витоша“.

Тези и още много други истории, които малцина знаят или са съвсем неизвестни, джаз музикантите на България ще разкажат в новото предаване по Jazz FM „Джаз истории“.

Всеки месец то ще има във фокуса си ярък и влиятелен изпълнител, който ще разказва за своята музика и ще я представя на слушателите в четири издания на предаването. За отишлите си от нашия свят артисти ще разказват техните съвременници. „Джаз истории“ ще се излъчва в петък вечер от 22 ч. с повторение в събота от 13 ч. Както преживяното създава личността, така всеки ден в ефира на Jazz FM ще звучи една от историите, които изграждат цялото предаване. Първи гост през януари 2017 г. ще бъде Камелия Тодорова.

В ефир „Джаз истории“ ще ни даде възможност за първи път да чуем неиздавани записи – завършени песни или работни откъси, които до момента не са били публично достояние. Непубликувани снимки на специалния сайт, който ще създадем – музикантите ще отворят своите колекции, за да разкажат за живота си в образи. Сайтът на „Джаз истории“ ще бъде интернет порталът към историята на създаваната у нас музика на свободата.

Със събраните в „Джаз истории“ материали ще създадем интерактивна изложба, чието представяне ще бъде съпътствано от миниконцерти и разговори с почитателите. Към разказите, музиката и снимките ще добавим лични вещи на артистите, свързани с техните музикални моменти, за да направим връзката с аудиторията им още по-лична. Така ще създадем виртуален Музей на джаза. Мечтаем той да стане реален. Изложбата първо ще покажем в София, но след това се надяваме да срещнем с нея джаз почитателите на фестивалите в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Габрово, Велико Търново…

Неразказвани спомени от любими наши музиканти за техните незабравими песни, неизлъчвани записи, непоказвани снимки – това е съкровищницата на българския джаз, която ще запазим завинаги и в книга с аудиодиск.

Идеята за новия проект на Джаз ФМ обявихме на 15-я рожден ден на единственото българско радио за джаз, соул, фънк и блус музика. Навръх празника радиото на 17 септември стартира друга голяма наша инициатива – „Джазът днес“. В нея български джаз артисти споделят за въздействието на джаз музиката върху тях, за присъствието й в живота им, за отпечатъка, който оставят с нея. „Джазът днес е възможност да си различен, индивидуален, забележим в джунглата на музикалния хаос, сред който живеем.“ – тази своя вяра Христо Йоцов изрази в първото есе от поредицата, което вече е публикавано на Jazzfm.bg. „Всяко общуване с непознат е своеобразен джем сешън.“ – казва Теди Москов. Мая Новоселска добавя: „Не мога да си представя света без хубавата музика, без джаз. Без финеса на чувството и мисълта му. Без свободата. Без приятелството между тези, които го правят.“ Думите на двамата театрали, които често в своето изкуство са в съприкосновение с джаза, ще са на сайта ни по-късно днес. Авторите на есетата ще гостуват за ефирни разговори в програмата на Jazz FM А как описват въздействието на джаза върху тях не само с думи, но и с ноти – предстои да чуем в следващия етап на проекта.

ПОСЛЕДНИ

Реклама