Габриела Йорданова ще представи България на Детската Евровизия

Реклама

Габриела Йорданова ще представи България на 13-то издание на Детската Евровизия, чийто домакин тази година е страната ни. Тя бе избрана с гласовете на зрителите и професионално жури, в състава на което бяха Евгени Димитров-Маестрото (председател), Слави Трифонов и Орлин Павлов. Националната селекция, която определи българския участник в престижния песенен конкурс, се проведе в партньорство между БНТ, bTV и продуцентска компания „Седем осми”.

„Поздравявам Габи и вярвам в нейното достойно представяне на Детската Евровизия. Впечатлена съм от таланта на всички деца, които се включиха в предварителния подбор. Дълбоко уважение в мен буди интересът към конкурса, сериозната подготовка  на участниците и истинския професионализъм, който демонстрираха финалистите.” – заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

„Успехът на Габриела не е случаен. Въпреки своите 12 години, тя е натрупала завиден опит с редица престижни международни и родни изяви. Успя да грабне и сърцата на цяла България, въпреки силната конкуренция. Щастлив съм, че bTV, съвместо с БНТ и "Седем осми", дава своя принос ние, българите, да имаме още един достоен кандидат на тазгодишното издание на „Детска Евровия”– коментира г-н Павел Станчев, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Победителката Габриела Йорданова е на 12 години от гр. Русе. Носителка е на голямата награда от римския конкурс "Italia Music Festival" и на гран при "Stars of songs", който се проведе по-рано тази година в  Румъния. През 2015 година печели  почетната награда от фестивала "Музикален трофей" (2015 г.) в Букурещ  и от конкурса "Пролетна звезда". Има отличия от музикални конкурси още в Беларус, Унгария, и Казахстан. Габриела участва в младежкия формат на международния фестивал "Мартенски музикални дни", съвместно с Биг бенда на БНР. Сред най-престижните сцени, на които е пяла, Габи нарежда  участието си в инициативата на ЮНЕСКО - "Балканските мостове говорят". Габриела стъпва на международната сцена, когато е на 4 години. Сега учи в русенското ОУ "Любен Каравелов". Преди да се насочи към пеенето, тя свири на цигулка.  

„Сама взех решението да участвам в конкурса за Детската Евровизия, но не очаквах, че ще спечеля. Емоцията беше наистина голяма.” – каза часове след победата Габриела в първото си телевизионно интервю за сутрешния блок на БНТ „Денят започва”.

Габриела Йорданова спечели правото да представи България на най-престижния детски песенен конкурс в Европа след оспорвана надпревара снощи. На финала тя имаше равен брой точки с Иван Стоянов от гр. Бургас, но зрителският  вот натежа при избора на победител. Ето и крайното класиране:

 

1. Габриела Йорданова - 12 години, гр. Русе
2. Иван Стоянов – 12 години, гр. Бургас
3. Радко Петков – 15 години, гр. Троян,
4. Гергана Тодорова – 12 години, гр. Стара Загора
5. Симона Иванова – 10 години, гр. Свищов
6. Мариам Маврова – 14 години, гр. Велинград
7. Филип Филчев – 14 години, гр. Добрич
8. Елеонора Иванова – 12 години, гр. Пловдив
9. Андреа Начева – 13 години, гр. Разград
10. Павел Матеев – 13 години, гр. Разград
11. Лора Герджикова – 13 години, гр. Стара Загора
12. Дилян и Костадин Дянкови, 15 и 10 години, гр. Бургас

 

Детската Евровизия 2015 ще се проведе на 21 ноември в зала "Арена Армеец" в София. Музикалното събитие ще се излъчи на живо по БНТ.

ПОСЛЕДНИ

Реклама