.

Лиляна Боянова – един смислен човек

Водеща на новинарската емисия на bTV – това е стандартният етикет пред името на Лиляна Боянова. Cultinterview прави опит да види какво стои зад него. “В днешно време като че ли е привилегия да усещаш добър човек срещу себе си и контактът с него да те отнесе педя над земята, а Лили е точно такъв човек – ухаещ на спокойствие”, пише сайтът.

„Поставям си за цел да бъда максимално обективна, да търся истината във всяка история, защото понякога разказваме много дълги истории за кратко време и трябва да структурираме репортажа така, че да не изкривим истината”, споделя водещата и репортер на bTV Новините.

Репортажът, който никога няма да забрави, е свързан с голямото земетресение в Перник през май 2012 г. Тогава до пощата на новините пише момче, което видяло, че негови съседи живеят в гаража. „Тези хора имаха болно дете, което беше преживяло няколко операции, тежки изследвания. Момчето искаше да отвори дома си за тях, въпреки че самото то е полусирак и живееше само с майка си. Надявам се, показвайки тази добрина, и други хора да са последвали примера му”, казва Лиляна Боянова.

Сирия е едно от местата, откъдето тя би предавала на живо. „Ситуацията там е много сериозна с оглед на войната, която тече в страната от няколко години и жертва на която стават и много деца”, коментира журналистката. Не знам обаче, доколко моите репортажи биха могли да променят това, което се случва там, защото решението на този конфликт вече не е в ръцете на разказващите истории.”

Водещата споделя, че много симпатизира на бежанците, на техните проблеми, особено на семействата с деца. „Виждала съм покъртителни истории, когато съм ходила да снимам, разказва Боянова. В сайтовете, които следя за Сирия и за хората там, има смазващи сърцето истории. Не разбирам защо замесените в конфликта не си дават реална сметка какво причиняват”.

Лили Боянова признава, че понякога я обхваща безнадеждност от това, което се случва пред очите й – в България, и по света. „Обществата ни се развиват, а ние не ставаме по-добри. Виждам безсърдечност като световна тенденция, егоизъм, консумиране на блага. Това до такава степен се е изродило, че дори човешките отношения нямат стойност. Понякога съм си мислила, че съм попаднала в грешното време, че съм твърде консервативна, че имам ценности, които вече не са ценни.”

Въпреки това, водещата си е обещала: „Да се държа така, че спокойно всяка сутрин да се поглеждам в огледалото и да си казвам, че съм ок със себе си, че мога да понеса всичко, което съм казала или направила, че съм един смислен човек.”

В интервюто тя разказва още за малкия си син Камен и за уроците, които си дават един на друг, за принципите, които никога не би нарушила в живота, за щастливите дни, трудностите, слабостите и нещата, които я правят силна. Целия материал може да видите тук.