.

Мариана Векилска, Жени Марчева и Диана Любенова - влюбени в професията си

Водещите на сутрешния уикенд блок по bTV „Тази събота” и „Тази неделя” - Мариана Векилска, Жени Марчева и Диана Любенова, са вече на екран, когато повечето от нас приготвят закуската си и планират почивните дни със семействата си. Какво им коства това и по какво се познава техният уикенд - трите дами споделят в интервю пред списание „ELLE”.

За какво си говорите помежду си преди ефир?

Жени: Всъщност, на практика не се засичаме непосредствено преди ефир. Мариана е в ефир от 8:00, когато ние с Диана сме в гримьорната. Първата ни "среща" е в ефир. Тогава за първи път си казваме "Добро утро" и си разказваме всичко любопитно, което ни се е случило сутринта. Няма репетиция, всичко е на живо и в това е цялото очарование.

Мариана: По време на ефир, но зад кадър, си говорим за абсолютно всичко - за децата, за забавления, за спорт, за обувки, за дрехи и маникюр, гледаме репортажите и си ги обсъждаме, смеем се на забавните преки включвания... За щастие имаме свободата да пренесем и част от тези разговори в ефир.

Диана: Говорим за различни неща - за гости, които са ни впечатлили или разочаровали, за последните тенденции в маникюра, за децата ни, шегуваме се с продуцентите... Тези разговори са много ценни, забавни и щури.

Мариана, ти разказваш историите на обикновените хора. Със сигурност е много трудно да задържиш зрителите, когато събеседникът ти не е известен. Коя история е била най-успешният ти материал?

Мариана: Познатите лица безспорно привличат зрителите, но пък известните личности са навсякъде - и по другите медии. За мен тръпката е в това да открия и покажа емоцията на обикновения човек - този, който има какво да покаже, разбира се. Обичам да променям пространството с положителната енергия на смислените хора, с историите на успелите българи - онези, които въпреки неблагоприятната среда в България съумяват да се разбиват, да правят бизнес, да създават работни места, да правят добро и да помагат на околните. Това е най-трогателното и най-човешкото в човека - да бъде загрижен, съпричастен, светъл - такива хора искам да показвам, защото те озаряват нас - останалите. Това е моята мисия.

Жени, в твоя ресор са политиците. Лесно ли е да ги накараш да говорят искрено?

Жени: Не, политиците имат особена природа. За тях няма общовалидна истина, за повечето от тях истината обслужва дадена ситуация. С други думи - днес истината е една, утре - може да е съвсем друга. И хората са наясно с това! Затова не търся само истината, а честното им обяснение защо променят позицията си и често пъти са непоследователни.

Диана, ти как убеждаваш големите звезди от шоубизнеса за интервюта?

Диана: Трудно е да убедиш холивудска звезда да направи интервю за българска медия, дори от ранга на bTV, или когато е с рекламна цел, защото България е много малък пазар за индустрията. Истината е, че общувам с тях предварително, за да спечеля доверието им, давам им време да ме опознаят и след това искам среща пред камерата. Но това, че съм актриса, много ми помага - много от тях гледат на мен като на колега и това улеснява работата ми.

Отстрани предаванията ви изглеждат много лесни, но точно най-естествените неща се получават най-трудно. Така ли е?

Жени: Не е задължително. Най-естествените неща се получават, когато в екипа има доверие. А нашият екип е такъв!

Мариана: Няма лесно в журналистическата работа - на никого от колегите не му е песен. Зад продукта, който излиза в ефир, стоят много труд, усилия, време, напрежение... Отстрани много хора си казват: "Сладка работа е това обличат я, гримират я, фризират я и тя остава само да се усмихва от екрана", но не е така - не случайно казах, че най-малко време отделям за външния си вид, защото той най-малко ме вълнува и как изглеждам всъщност е най-малкият проблем.

Диана: Така е! За шестте часа ефир, стои цяла седмица труд на двама продуценти и Валя Гиздарска (главен редактор "Актуални предавания" в bTV Media Group, бел. ред.), трима репортери, трима водещи, четирима монтажисти, двама графици, асистент режисьор, режисьор, десет оператори и всички останали технически служби, без които това предаване не може да се случи. Предаването е машина, нуждаеща се от всички компоненти, за да работи добре. Получава ни се, нали?

Безспорно! А кое е първото нещо, което правите след ефир?

Мариана: Свалям високите обувки, излизам от официалната рокля и изтривам грима - и някак ми олеква истински!

Жени: Признавам си - пуша, но вече само електронна цигара. (Смее се.)

Диана: Проверявам телефонните си обаждания, изключвам компютъра, преобличам се и хуквам към вкъщи.

Уикенд-ваканциите са все по-честа практика в българските семейства. Вие с какво компенсирате липсата им?

Мариана: Няма как да компенсирам пълноценно, защото се разминавам със семейството си цяла година. Разходката в планината или киното в неделя следобед обаче са постижими.

Жени: Не изпитвам вина и затова нищо не се опитвам да компенсирам. В моето семейство ваканциите могат да са по всяко време, като при Питър Пан.

Диана: Оххххх! Не ми се подхваща тази тема... Как се компенсира изпуснато време? Правим всичко останало през седмицата и по време на големите ваканции. 

Kакви ритуали изпълняват трите дами преди ефир, как се забавляват извън работата си и кога са техните „уикенди” със семействата им - четете на страниците на декемврийския брой на списание „ELLE”.