.

Мария Савкова за журналистиката, пътешествията и вярата в доброто

Репортерът на bTV Новините застава от другата страна на микрофона в интервю за сайта на Съюза на българските журналисти. Оттам я определят като един от „онези млади наши колеги, на които е чуждо желанието да блестят звездно. По-скоро тя се отразява в скромността, а не в блясъка на известността, което кара всички, които я познават, да я ценят и уважават.”

Оказва се, че при Мария Савкова телевизионната журналистика е любов от пръв поглед и това е така до днес. В свободното си време, особено през лятото, тя обича да броди из планината, като по този начин си почива активно. Сред многото й любими занимания са спортът и ученето на чужди езици. В момента се е „отдала“ на немския. Освен да бъде с любимите си хора през свободното си време, Мария пътешества. „За мен, когато пътешествам, най-важен е контактът с хората“ – споделя тя. – Предпочитам най-много да прекарвам на едно място, да се смесвам с тълпата, да пътувам с влак, автобус… Обичам да опитам и от местната кухня.“ Тя не е суеверен човек и не вярва, че талисман може да й донесе късмет, но за сметка на това най-много вярва в хората, към които подхожда винаги с доверие, докато някой не я разочарова.

Пред сайта на СБЖ Мария споделя, че вероятно е сред не повече от 10% хора на планетата, които наистина обичат професията си и за които тя е част от живота им. „Това ми помага да работя неопределен брой часове, без да поглеждам часовника или да чувствам умора, да задълбавам и да стигам до съществото на проблема. Процесът може да се сравни с обелването на зелка – лист по лист, докато стигнем до сърцевината. В този смисъл, не държа гледната точка непременно да е нестандартна, а значима, конкретна и актуална. И ако отговаря на тези условия, мисля за следващия етап – как да я представя по начин, който да е интересен на зрителите и чрез който да ги убедя, че си заслужава да вникнат в новината.”

Репортерът на bTV следи отблизо образованието и здравеопазването - две от най-болните теми у нас, към които се опитва да подхожда критично. „Ако някой ми разкрие информация, винаги си задавам въпроса: защо този човек има интерес аз да знам какви са отношенията му с други участници, какво би се случило, ако разкажем за това в bTV Новините. – коментира Мария. - Когато един журналист работи приоритетно в няколко области, той развива умения и знания точно в тези направления. В моя случай – здравеопазване и образование. Това ми помага да задавам точните въпроси, ако се налага по няколко различни начина, докато получа точния отговор, т.е. да не позволявам на събеседниците ми да се „измъкват”.

Като носител на наградата „Скритото добро”, тя е категорична, че никога няма да се умори да възпитава в обществото, според възможностите си, вярата в доброто. „Като човек вярвам, че доброто винаги побеждава злото и сякаш това е основно изискване за всеки журналист. Нашата работа е да се борим за справедливостта.”, казва тя.

Признава, че цени високо честността и презира безскрупулността, безпринципността, липсата на морал и безсърдечността. Натъжава се, когато се налага да прави репортажи за болни хора, особено трудно й е, когато става въпрос за деца. „Жалко е, че живеем в държава, където не всички имаме равен достъп до здравеопазване, не всеки има еднакво право да бъде здрав и да живее. Така е на хартия, но не така се случва. – признава Мария и споделя, че посещението й в Кения преди две години е променило светогледа й в известна степен. - Видях, че доста от придобивките, които приемаме за даденост у нас, са мечта за страните от Третия свят. Свикнали сме да се оплакваме, че сме бедни и гладни. И ние сме такива, но само в сравнение с най-богатите. Т.е. българите сме нещо като бедните роднини. В сравнение с 2/3 от световното население, живеем добре. Правилно е да се сравняваме с по-успелите от нас, но не бива да губим представа къде сме.”, убедена е Мария.

Тя е категорична, че се чувства свободна да казва цялата истина и отправя съвет към младите журналисти: „Никога не се предавайте – никога, никога, никога, никога; нито за големи, нито за малки неща; нито за значими, нито за незначителни; никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум.”

Следи ли какво се случва с героите от репортажите й? Вярва ли в чудеса? Авантюристка ли е по душа и обича ли предизвикателствата? Отговорите на тези и други въпроси може да прочетете в сайта на СБЖ.