Марина Евгениева и героите на нашето време

Реклама

Прилича на древна красива ацтекска принцеса. Изглежда задълбочена, пряма и самокритична, но в същото време деликатна, пише онлайн изданието lifebites.bg за „един от най-добрите репортери в България” - Марина Евгениева от екипа на bTV Новините.

Марина, помниш ли първото си интервю или репортаж в телевизията?

МАРИНА: Отидох в телевизията и започнах в предаването „Реално“. Първото му издание беше посветено на българското гражданство. Интервюто беше с Тиаго Силва, който тогава играеше за ЦСКА. В българското законодателство има един параграф, според който ако човек е особено ценен за държавата, може да получи гражданство по много улеснена процедура. Тиаго Силва имаше българско гражданство и почти не говореше български. Другото ми интервю по тази тема беше с 18-годишно момче, родено в Украйна, което нямаше ЕГН, но идваше в България с баща ни на всеки 3 години. Бил е вписан в неговия паспорт, след това баща му го зарязва, отглеждат го роднини, които не могат да му извадят паспорт. И това всъщност беше страшен парадокс – футболистът, който идва в България и получава гражданство по най-бързия начин и едно дете, което е изкарало целия си съзнателен живот тук, говори български, учи в българско училище, но не може да получи гражданство, защото няма ЕГН. Единият има привилегии, защото е футболист, а другият не е и не получава нищо.

Направо скачам към следваща тема, която знам, че изключително много я вълнува. Бежанците!

Докъде стига смелостта ти? За да следваш целта си докрай, би ли отишла на място, където знаеш, че ще бъде опасно за теб?

МАРИНА: То и тук може да ти се случи нещо. Мои колеги са попадали в отвратителни ситуации. На Канна Рачева й разбиха челюстта преди години. И в София може да ти се случи нещо, не е нужно да ходиш на война. Иначе знам какво ме питаш. Много мечтая да отида в Сирия и ще отида. Ситуацията там в момента е изключително усложнена, единственият начин да се влезе е през турско-сирийската граница. Аз не съм безразсъден човек, няма да отида някъде, осъзнавайки, че няма да се върна. Доза премерен риск има навсякъде. Отразявала съм лавини, била съм в Косово, ходила съм на странни непривлекателни места, където е имало опасност.

Къде беше последното такова непривлекателно място?

МАРИНА: Последно беше през март, бедственото положение в Смолянско. Отидох за два дни, останах пет.  Иначе най-критичната ситуация съм преживявала точно в центъра на София, докато бях в Дарик. Имаше един протест на таксиметровите шофьори. Всичко се случва между Ректората и библиотеката. Едно такси беше качило клиент, след което останалите се нахвърлиха върху шофьора и започнаха да му чупят колата. Ние с моя колега веднага включихме диктофоните и отидохме да записваме, те обаче скочиха и на нас, строшиха единия диктофон в земята и започнаха да ни заплашват. Обърнахме се към най-близкостоящите полицаи, за да ни помогнат, но единственото, което те направиха, беше да ни се изсмеят и да тръгнат в другата посока. Ето, в центъра на София може да ти се случи нещо подобно!

Имаш ли история, за която си правила репортаж и след като си свършила работата да продължаваш да се интересуваш какво се случва с хората, чиито проблеми разказваш?

МАРИНА: Да, преди години снимах репортаж за майка и дъщеря, които живеят само с детските надбавки на детето, което е с много тежки заболявания. Бяха в абсолютна безизходица и много хора реагираха тогава.  И до ден днешен ми се обаждат.

Колко документални филма направи вече за bTV Репортерите?

МАРИНА: Не знам, много са. Това ми е най-любимата част от работата, гледам да снимам по-често.

Цялото интервю вижте тук >>

ПОСЛЕДНИ

Реклама