Марина Евгениева за любовта към книгите и четенето

След две награди в края на 2017 репортерът на bTV споделя любимите си заглавия и навици по време на четене

Реклама

Марина Евгениева е един от репортерите със силно изразен характер в екипа на bTV. Тя има подчертан интерес към културните, образователните и социалните теми. Търсач е на силни и вдъхновяващи човешки истории и е защитник на правата на животните. Носителка е на десетки професионални награди, сред които „Златна ябълка“ от Национална мрежа за децата за принос към благосъстоянието на българските деца, както и приз от фондация „Биоразнообразие“ за филма „Сагата Странджа“, който показва как един природен парк се превръща в строителна площадка.

През декември 2017 Марина Евгениева бе отличена в конкурса „Светове и цветове“ на Сдружението на испаноговорящите журналисти за интервюто ѝ с вокала на световната група Chambao Ла Мари, а само седмица по-късно получи приз за насърчаване на четенето и популяризиране на отговорната мисия на Столична библиотека в тази посока.

По този повод azcheta.com я разпитват за нейните преживявания с книга в ръка:

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?

Всяка прочетена книга ми влияе. „101 далматинци” на Доуди Смит беше първата книга, която успях да прочета цялата само за ден, когато бях малка, и тогава това ме направи по-уверена. Книгите на Албер Камю, които четях по време на следването си, ми дадоха много отговори, които търсех с години и ме направиха по-спокойна. Поредицата за Хари Потър ме радва всеки път, когато я препрочитам, и ми помага да не спирам да вярвам в силата на доброто и умното.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

Най-често художествена литература, но чета и философски книги, специализирана литература, свързана с работата ми – предимно за опазването на околната среда и бежанската криза.

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете?

И двете, но по-рядко чета от таблет. Обожавам усещането да държа книга в ръцете си, миризмата на страниците. Малък проблем е, когато съм зачела някой много дебел роман и го нося навсякъде със себе си, защото чантата ми тежи повече от обикновено.

Какво четеш в момента?

„Дора и минотавъра“ на Славенка Дракулич. Книгата е за живота на великолепната Дора Маар, любовта й към Пабло Пикасо и трагичната им връзка. Обсебена съм от Пикасо и се опитвам да прочета всичко написано за творчеството или живота му. 

Коя е последната книга, която си купи?

Рядко купувам само една книга. Още повече, че през декември беше поредният международен панаир на книгата. Оттам си взех „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ от Елена Фавили и Франческа Кавало, „Империите на Инд“ от Алис Албиния и „Земята вика Майор Том“ от Дейвид М. Барнет.

Още за любовта между книгите и Марина Евгениева четете ТУК

ПОСЛЕДНИ

Реклама