МОСВ ще подкрепи кампанията „Да изчистим България заедно” със 103 000 лева

Реклама

Като основен партньор на bTV в кампанията „Да изчистим България заедно”,  Министерството на околната среда и водите за пети пореден път ще подкрепи логистичната организация на инициативата, която през 2016 година ще проведе на 4 юни.

 

„И тази година са отделени средства в размер на 103 000 лв., чрез които ще бъдат закупени чували и ръкавици. Те ще бъдат разпространени със съдействието на Асоциацията на еколозите от общините до общините в България.”, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в сутрешния уикенд блок на bTV „Тази неделя”. Освен това, за поредна година министерството се ангажира да предостави и ваучери за гориво. Те ще бъдат предоставени чрез областните администрации на компаниите, които подкрепят инициативата и които ще транспортират събраните отпадъци до депата, като организацията за това ще стартира в средата на месец май.

В рамките на кампанията „Да изчистим България заедно” МОСВ ще осигури възможност събраните и транспортирани до депата отпадъци да не бъдат облагани с такси. Така депата отново ще бъдат отворени безплатно с цел подпомагане на инициативата.

„Тази година кампанията ще бъде насочена към защитените територии – територии с особена природна стойност, места с богато биоразнообразие и такива, които са скъпи на всички българи. Това ще е основният фокус, но в кампанията ще бъде обхваната отново територията на цялата страна – ще участват всички 265 общини, 28 областни администрации и много институции”, каза Ивелина Василева и допълни, че за пореден път кампанията ще разчита на активното участие на всички граждани, бизнес и неправителствени организации.

Според министъра в рамките на изминалите пет години националната кампания се е доказала като най-мащабната доброволческа акция. „Вече има тенденции, които показват промяна в нагласата – намалява броят на замърсените мести, намалява и количеството събрани отпадъци. Миналата година са събрани със 6 тона по-малко отпадъци, спрямо предходната.”, уточни тя.

В края на интервюто министър Василева и водещите на „Тази неделя” по bTV призоваха за активно включване на децата в инициативата. „Радвам се, че с всяка изминала година все повече деца участват в кампанията. Те са най-ентусиазирани да придружават своите родители в такъв тип кампании и да утвърждаваме тази култура на грижа към природата.”, завърши министърът.

 

 

 

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама