Петя Дикова: „Сама решавам и сама греша”

Интервю на водещата на COOL…T пред Албена Атанасова, в. Стандарт

Реклама

Телевизионната кариера на Петя Дикова стартира, когато тя е само на 14. Вече е приета в Американския колеж, когато Богдан Томов звъни на родителите й - Аня Пенчева и Сашо Диков. Певецът кани тийнейджърката на кастинг в БНТ за водещи на нов музикален формат. Посрещат я "кака" Лили Вучкова и Любо Кънчев. Гласуват й доверие, дават й първия професионален шанс. През следващите пет години Петя е в отбора на уникалното за тогава шоу "Меломания" - с Алекс Сърчаджиева, Филипа Балдева /взе "Аскеер" на 24 май/, Ники Илиев и Наско Михайлов. Лили и Любо са техните ментори, които щедро им разкриват тайните на занаята. Следващите, на които Петя винаги ще бъде благодарна, са Живка Гичева, светла й памет, и Елин Рахнев. Една от най-компетентните дами в националния ефир и поетът драматург викат Петя в телевизия PRO.BG - за бутиковото предаване за култура "Арт трафик". А то наистина е безподобно - действат, без да плащат дан на комерса и мейнстрийма.

Тогава Петя се шегува, че вероятно познава цялата им аудитория по именно, макар че рейтингите са изненадващо добри. След мръсни задкулисни игри целият екип на "Арт трафик" остава без работа. Петя пише статии за "24 часа". Ани Тодорова от bTV явно ги чете внимателно, защото й се обажда за разговор. Точно по това време стартира емблематичното предаване на Лора Крумова "Тази неделя". За назначаването си в bTV Петя е благодарна на още една дама - Люба Ризова. Днес очарователната госпожица разчита много на продуцента на CooL...T Емил Дилчев - с най-прекрасното чувство за хумор и най-добрите познания по "техните" теми. Особено цени съветите на шефката на "актуалните предавания" Валя Гиздарска и е благодарна на Гена Трайкова и Венелин Петков, които ги подкрепят във всички приключения, в които вкарват себе си и зрителите. Сред международните успехи на Петя са срещите с Монсерат Кабайе, Ерос Рамацоти, Андреа Бочели, Том Джоунс, Пиърс Броснан, Глориа Гейнър, Филип Киркоров, Емир Костурица, Горан Брегович. Късметът на Пипи засега работи като по ноти - може би защото като добро момиче вярва в Дядо Коледа, елфи, джуджета и вълшебства.

 - Петя, как комбинирахте интересите си - имате диплома за драма и журналистика от университета ви в Англия?

- Не беше никак трудно. Всъщност, единствено американската образователна система позволява да завършиш две специалности едновременно. Затова се наложи да пренебрегна изкушението да кандидатствам в някой от най-елитните английски университети - там нямаше нищо, което ме интересуваше. Тогава в Оксбридж не преподаваха нито театър, нито журналистика.

- Разкажете за предаването, което водите - какво се случва две години след рождения му ден?

- СooLЕT е забележително - не защото го правим ние с Емо, а защото беше първото лайфстайл шоу, създадено от екипа на bTV Новините. Даже си спомням първия ни девиз - "Един час, в който шоуто е бизнес и бизнесът е шоу". Имали сме доста попадения. За първи път в нашето студио избраха да дойдат Сашко Кадиев с прелестната Танчето и Катето Евро, Борис Солтарийски и прекрасната му съпруга Аделина, Иван Тишев от Революция Z и чаровната Надя. При нас остана единственото интервю на Мика Стоичкова и Иво Аръков като двойка. За мен беше много важно, когато Георги Христов се съгласи да наруши едногодишното си медийно мълчание пред микрофона ни. Васил Найденов също ни даде неповторимо и незабравимо интервю. Професор Стефан Данаилов прие камерата ни в два от най-трудните моменти в живота му. Ева Найденова от "Тоника" проговори първо в нашето студио след загубата на Гого. В графата "семейни интервюта" помня гостуванията на Георги Мамалев със синовете му Сашо и Мартин, Анахид Тачева и внучката й Деси, Латинка Петрова и дъщеря й Линда, Лора Караджова след раждането на Алиса, Карина и Дичо след раждането на Ариел. Всички тези интервюта бяха абсолютно "ексклузивни", макар тази дума да се обезцени напоследък.

- Кой е световният артист, който ви е впечатлил особено много напоследък?

- Ерос Рамацоти. Страшна дисциплина. В края на интервюто, след като бяхме прекарали около половин час заедно и бяхме поразтопили ледовете той ми каза, че му е било много приятно. Даже накрая ни помогна да се измъкнем от очакваните задръствания заради масов протест в Милано. Но никога не си позволявам да се снимам с известните хора, които интервюирам - нито пък взимам автографи от тях. Аз не съм фен, аз общувам с тях по работа.

Цялото интервю четете тук http://www.standartnews.com/mneniya-  intervyuta/petya_dikova_sama_reshavam_i_sama_gresha-288614.html

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама