Полина Гергушева: В моментa, в който прекрачих прага на телевизията, знаех, че това е моето място

Талантливият репортер на bTV Новините от корицата на списание MODA

Реклама

Полина Гергушева е журналист на bTV Новините. Родена е в София през  1989г. Магистър е по „Журналистика и медии”. С  мода започва да се занимава на 17, а на 19 участва в конкурса „Мис България”, където става трета. От март 2014 година Полина е част от редакцията с най-голямо доверие в България – тази на bTV Новините. Повече от репортажите ѝ са за предаванията „Тази събота и неделя” и „Cool..T”, където отразява и анализира основно теми, свързани с лайфстайл, култура и изкуство. Сред многобройните герои на нейните репортажи са топ 3 на най-големите хаус диджей в света – Тиесто, Армин ван Бюрен и Хардуел, Райън Тедър от One republic, Найджъл Кенеди, Гари Дърден от сериала „От местопрестъплението”, група „Кенсигтън”, певицата Имани, китаристката на Майкъл Джексън Дженифър Батън, фотографът на Лени Кравиц – Матю Битон, Франк МакКомб и много други.

Снимка: Списание MODA

Мода или телевизия? Кое е това , което те вълнува в момента?

Определено мога да кажа, че в момента съм посветена на работата си в телевизията. А колкото до модата – тя е неизменна част от мен. Работих активно като модел от 19 годишна до момента, в който не дойдох в bTV преди 4 години. Няма да спра да се интересувам от мода, както и се надявам да не спирам да се занимавам с телевизия. До момента между двете няма конфликт, вярвам, че и  занапред ще е така!

Как стартира твоята телевизионна кариера?

Бавно и с много труд. Докато трупах опит като стажант на различни места през годините, не съм спирала да снимам. Първият ми досег до журналистиката беше във вестник „Стандарт“. След това бях част от екипа на публицистичното предаване „Карбовски: Директно“, но все усещах, че не съм на мястото си. Спомням си, че в един момент на кръстопът заминах в Тайланд за няколко месеца и честно казано сериозно се замислях дали да не остана там. Лични ангажименти ме върнаха обратно и тогава беше моментът, в който си казах: Това е последният ти опит! Ако и сега не стане, започваш отначало. И така кандидатствах в стажантската програма на „bTV Новините“. В моментът, в който прекрачих прага на телевизията за интервю знаех, че това е моето място. Така е и до днес.

Какво ти харесва в работата ти най-много?

Вълнението от неизвестното! Това, че всеки ден ми се случва нещо ново, запознавам се с хора, които иначе вероятно не бих срещнала, отивам на места, на които иначе вероятно не бих отишла. И разбира се това, че се чувствам полезна, което за мен е много важно. Не бих могла да работя в офис от 9 до 5 и да зная, че ежедневието ми е еднакво, това е като да затвориш птичка в клетка. Аз предпочитам да летя.

Снимка: Списание MODA

Едно нещо ,което би променила в професионален план?

Ако можех, бих направила така, че да разказваме на хората колкото може повече добри и позитивни новини. Но това какви новини показваме, зависи от това какво се случва навън. Ако в новините разказваме само хубави неща, това би означавало, че светът е станал чудесно място за живеене!

Най-голямото предизвикателство за теб в кариерата ти ?

Всяка следваща история, която разказвам, всеки следващ герой са предизвикателства, които поемам всеки ден. За мен е важно да продължавам да се развивам, а предизвикателствата са именно житейските уроци, които ни движат нагоре.

Коя е професията, която би практикувала ако не работеше в телевизия?

Това, че в момента се занимавам с журналистика е благодарение на моята преподавателка по българския език и литература от гимназията. Тя бе жената, която ме насочи, която видя потенциал в начина ми на писане и изразяване. И си мисля, че някой ден много бих искала да съм същата светлина в тунела, да мога да предам своя професионален опит и да видя потенциала в някое дете, за да му дам посока.

Снимка: Списание MODA

Чувстваш ли се отговорна пред зрителите? Или какво би избрала сензацията или добрия вкус?

Само и единствено добрия вкус. „Сензация“ е дума, която няма място в bTV. Доверието е нещо, което моите колеги са спечелили много преди мен и е наша обща отговорност да продължим да го пазим. Светът е залят от „сензационни новини“, които в голямата си част се оказват заблуди или откровени лъжи. Именно при нас в традиционните медии е надеждата да върнем доверието към професията в световен мащаб.

Кога трябва да се правят компромиси?

Компромиси се правят само тогава, когато си заслужава. Забелязвам, че в работата си и професионалните си решения почти никога не правя компромиси, но в отношенията с хората това е неизбежно. До скоро бях безкомпромисна и взимах решения с лека ръка, но с времето и опита човек се учи и мисля, че днес съм много по-отстъпчива.

Какво мислиш за световната кампания #MeToo?

Мисля си, че всяка една от тези жени има своята причина да мълчи толкова време. Дали от страх, дали защото си е мислела, че системата е такава и че това е единствения начин да върви нагоре – не знам. Знам само, че аз никога не бих премълчала нещо подобно. Но и никога не бих позволила да бъда дори близо до подобна ситуация. Няма жена, която да не е получавала неприлично предложение и в това няма нищо лошо. В природата на мъжете е да ухажват и „гонят“. Но е въпрос на възпитание как. Въпрос на интелигентност пък е как жената ще приеме или отблъсне мъжа.

В тази перспектива, как според теб стоят нещата в България? Има ли дискриминация спрямо жените?

Приемам за дискриминация само различните условия на работното място. В личните отношения съм малко старомодна. За мен жената е и винаги ще остане „нежният пол”.

Снимка: Списание MODA

Какво прави една жена успяла?

Успехът се мери според собствените ти мечти и цели. Аз се радвам, че успях да стигна до тук и да правя това, което ми носи най-голямо удоволствие. И най-вече, че успях да го постигна сама. Искам да покажа на младите момичета, че „можеш” и без връзки, без мама и тати, които да те бутат, можеш и без „чичко паричко”. В България можеш да следваш целите и мечтите си и да ги постигнеш сам. Аз съм пример за това. Бъдещето е на жените, които постигат успехите си сами.

Какво е твоето "тайно оръжие в живота“?

Усмивката!

Любимия ти цитат?

„Животът има такъв смисъл, какъвто аз пожелая да му придам.“  Авторът съм аз.

Най-доброто решение , което си взела някога?

Любимият ми въпрос! Да остана „чиста“ и вярна на принципите си. Това е решение, което вземам всеки ден.

Цялото интервю четете на страниците на списание MODA (февруари/март).

ПОСЛЕДНИ

Реклама