Позиция на АБРО относно отразяването на инцидента със състезателката по художествена гимнастика Цветелина Стоянова

Реклама

Днес, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори излезе с позиция относно доклада-наблюдение на СЕМ върху отделни предавания за наличие на информация, свързана с личния живот и личната неприкосновеност, при отразяване на инцидента със състезателката по художествена гимнастика Цветелина Стоянова.

В него се казва:

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО категорично не споделя публикуваното на 21.06.2016 г. становище на Съвета за електронни медии (СЕМ) и твърденията за нарушения на разпоредби от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и Етичния кодекс на българските медии при отразяването от нейни членове на ситуацията относно инцидента с националната състезателката по художествена гимнастика Цветелина Стоянова.

На първо място бихме искали да напомним, че съгласно ЗРТ журналистите не могат да получават инструкции и указания за упражняването на тяхната дейност.

На следващо място докладът е неподписан документ, който не съставлява акт издаден по реда на закона, от регулатора и в рамките на правомощията на СЕМ.

Обръщаме внимание, че медиите имат задължението да разпространяват информация по всички въпроси от обществен интерес. Това е тяхна основна обществена функция. За медиите е присъщо да служат като форум за размяна на различни идеи и информации по многообразието от проблеми от обществен интерес, като по този начин изпълняват важната обществена функция да информират и да бъдат фактор, който се грижи за интереса на обществото, служейки едновременно и като посредник на идеи и информация.

Бихме искали да напомним, че свободата на изразяване е важна основа за съществуването и развитието на демократичното общество. Свободата на изразяване е дефинирана в чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Според трайната практика на Европейския съд по правата на човека и българския Конституционен съд свободата на изразяване е приложима не само към „информация“, която се смята за безобидна и на нея се гледа с безразличие, но и към тази, която шокира и смущава. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и широтата на възгледите, без които няма демократично общество.

В позицията на АБРО се посочва, че дългогодишното доверие на аудиторията се постига със справедлив баланс, между правото на личен и семеен живот на гражданите и свободата на изразяване. Тези права не са абсолютни, нито се намират в някакъв йерархически порядък, тъй като са еднакво ценни.

От асоциацията подчертават големия обществен интерес към родната художествена гимнастика предвид  Европейското първенство в Израел, включително успехите на отбора до момента и фактът, че инцидентът с една от основните състезателки от националния отбор - Цветелина Стоянова безспорно е тема, която вълнува и трогва цялото общество.

В края на разпространената позиция АБРО прави извода, че в случая с отразяването на инцидента около Цветелина Стоянова в телевизионните програми няма неправомерно събиране на информация. Всички интервюта с близки, роднини, треньор, председател на Българската федерация по художествена гимнастика, съотборнички, медицински лица, са дадени доброволно и с тяхно съгласие.

Докладът завършва по следния начин:

Обръщаме внимание, че членовете на АБРО спазват „Етичен кодекс на българските медии“, приет през 2004 г. Етичният кодекс съдържа правилата за добрата журналистическа практика. Тълкуването и прилагането на тези текстове не е от компетентността на държавния регулатор СЕМ. За спазването на разпоредбите на Етичния кодекс следи независим професионален съвет, сформираната през 2015 г. - „Комисия за журналистическа етика“, в чийто състав в настоящия момент влизат едни от най-уважаваните журналисти и експерти по медийно право, а именно: Александър Кашъмов; Бойко Василев; Весислава Антонова; Гена Трайкова; Даниела Тренчева; Ивайло Цветков – Нойзи; Иван Бедров; Илия Вълков; Невена Праматарова; Бисера Занкова; Райна Николова; Нели Огнянова.

Считаме за неприемливо публикуването на доклада - наблюдение на интернет страницата на СЕМ, под формата на прессъобщение, без каквато и да е правна стойност. При такова действие липсва задълбочен анализ на медийното законодателство и внимателен прочит на фактите и може единствено и само да бъде увредено доброто име на двете най-големи национални частни телевизии.