Репортерът на bTV Боби Лазаров: Доверявайте се на медиите, които са спечелили доверието ви

Гордея се, че отразявам теми като култура, изкуство, наука и технологии

Реклама

Борислав Лазаров е усмихнатият репортер на bTV, който се е посветил на любопитните и позитивни новини, вместо на политическите и трагичните. Учи в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Кинознание” и още 17-годишен се захваща с журналистика. През 2002 г. избира телевизията и става част от екипа на bTV, където през годините работи като репортер, сценарист и водещ. Освен посветен на работата Боби е и запален киноман, меломан и страстен почитател на фантастичната поредица „Междузвездни войни”. 

- Здравейте, Боби. Кажете как минават дните ви между работата в bTV и свободното време?

- Професията ангажира огромна част от времето ми - дори по празници, ние работим. От 25 години съм в медии и свикнах на такъв режим, но заетостта често се отразява негативно на личния живот. Колкото и малко да е свободното ми време, опитвам се да наваксам – четене на книги, музика, филми, кулинарни пътешествия и срещи с приятни хора.

 - От 17-годишен сте в журналистиката, 9 години сте работил в радио, с какво ви съблазни телевизията?

- Радиото е голямата любов на повечето хора, които са преминали през школата му. Дори и в ерата на бързите и достъпни комуникации, радиото си остава една от най-бързите медии. От него научих да се изразявам кратко и точно, да импровизирам, да имам усет за време. За разлика от него обаче телевизията има по-голямо въздействие и неслучайно е най-влиятелната медия. Работата с визуална картина дава и повече възможности за творчество на нас журналистите, като автори на съдържание.

 - Вълнуват ви любопитните истории - космически открития, мистики. Обижда ли ви това, че хората ги наричат „леки теми”?

- Гордея се, че толкова години и в радиото и в bTV, се занимавам с теми като култура, изкуство, наука, технологии и всичко позитивно около нас. Винаги съм имал възможност да се „преквалифицирам” в „сериозен журналист”, но това няма да съм аз. Всекидневните проблеми не бива да ни побеждават, политиците не бива да прецакват мечтите или празниците ни. Ако някой нарича тези теми „леки”, значи си придава излишна тежест (усмихва се).

- Преди десетина години направихте поредица за извънземните. Вярвате ли, че има извънземни?

- Ако се срещнем с „братята по разум”, това ще бъде най-значимото нещо в човешката история. Да живеем сами на тази малка планета ни прави зли, егоцентрични и надути. Поредицата „Факти и мистерии” беше моя сбъдната мечта, защото успях да споделя със зрителите защо аз и много астрономи и физици гледаме към Космоса с надежда.

- Отвсякъде ни заливат негативни новини, особено в емисиите, това трябва ли и как може да се промени?

- Днешните технологии „помогнаха” негативните новини да преобладават. Драми и трагедии винаги са се случвали, просто информацията за тях пристига по-лесно, по-бързо и често нежелано. Забелязвам, че немалка част от хората сякаш търсят специално най-ужасното, което им предлага информационния поток.

- Имате голям опит като репортер. Разкажете случай, или история, които много са ви впечатлили!

- Всяка история, която разказвам, остава в сърцето ми... Веднъж бях дежурен в нощта на Нова година и отидохме да снимаме първото родено бебе в Майчин дом. Оказа се, че щастливата майка не беше успяла да каже на съпруга си, който останал вкъщи с роднините. Взех адреса, хукнахме и след минути вече звънях настоятелно на вратата. Мъжът я отвори, притеснен от камерата. Но щом му казах, че вече е татко, той грейна и ме прегърна. После го закарахме в Майчин дом, за да види бебето и съпругата си. Как да не си щастлив, когато носиш прекрасни новини?

- А какво отличава фалшивите новини от истините?

- Лесно можете да се ориентирате дали някоя новина е фалшива – вижте кой я съобщава. Доверявайте се на медиите, които са спечелили доверието ви през годините. И търсете фактите, а не коментарите.

- Как ще отпразнувате Коледа и Нова година?

- На Коледа работя, още обмислям идеите за Нова година. Този път ми се иска новогодишната вечер да е по-спокойна, по-тиха и по-романтична. Желая светли и весели празници на Вашите читатели!

 Цялото интервю четете в новогодишния брой на в-к „Златна възраст“

ПОСЛЕДНИ

Реклама