.

Репортерът на bTV Теодора Трифонова спечели специализация в САЩ в конкуренция с хиляди журналисти

Институтът е неправителствена организация, която от 1961 г. популяризира свободата на медиите по света

Един от най-младите и ярки разследващи репортери от у нас – Теодора Трифонова – е българският журналист, отличен със стипендия от World Press Institute (WPI) през 2015-та година.

Институтът е неправителствена организация, която от 1961 г. популяризира свободата на медиите по света. Всяка година WPI избира 10 журналисти, които да преминат през специално 9-седмично обучение в САЩ в периода от август до октомври. Подборът за специализацията е много тежък, като протича в няколко кръга, а тази година за стипендията са се състезавали над 5000 журналисти от цял свят, включително от България.

Теодора Трифонова кандидатства за програмата с три свои силни репортажа, излъчени в новините и актуалните предавания на bTV, предизвикали реални промени в положителна посока – разследването на злоупотребите в Пирогов през 2013-а, довело до смяна на целия ръководен екип на болницата и ремонт на детската клиника; разследването на пробойните в българската Спешна помощ, довело до договор за сътрудничество с Румъния, успешно преодоляла проблема с ефективни реформи; и репортажите за Борис Гуджунов, инициирали законодателни промени за подкрепа към личности, допринесли за развитието на българската култура.

"Теодора Трифонова е един от най-обещаващите млади репортери в българския национален ефир, с вече доказано силно присъствие в разследващата журналистика. Фактът, че спечели стипендия от World Press Institute в конкуренция с хиляди журналисти от целия свят, е признание за таланта и уменията й. Разчитам на развитието й. Българската журналистика се нуждае от професионалисти като нея", коментира Венелин Петков, директор "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV Media Group.

Теодора Трифонова е част от екипа на bTV от 2010-а година. Освен с трите репортажа, с които печели специализацията, зрителите я познават от десетките други разследвания, излъчени по bTV – включително за проблемите със свлачищата, за опасните язовири, за измамите в няколко медицински лаборатории и много други. През 2011г. фондация "Българската Европа" я отличава за разследването "Педофили в мрежата", за което Теодора влиза в ролята на жертва под прикритие. Фондация "Смели репортери" я награждава за разследването "Кухните на ада" - за условията на работа и хигиената в български ресторанти, за което репортерът на bTV отново работи под прикритие. За разкритията на злоупотребите в Пирогов Теодора Трифонова е отличена с наградата за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова" за 2013-а, както и с награда на Министерство на здравеопазването.
 
Програмата за стипендии на World Press Institute дава възможност за опознаване и разбиране на управлението, политиката, бизнеса, медиите, журналистическата етика и културата на американското общество. Заедно с още 9 отличени журналисти от други държави репортерът на bTV ще премине през интензивен график на обучения, пътувания и интервюта.

Стипендиант на World Press Institute е и репортерът и водещ на bTV Новините Иван Георгиев, който спечели специализацията през 2012г.

Добре дошли на новия сайт btv.bg!

bTV.bg е с нов дизайн, който функционира като портал към видео съдържанието на bTV Media Group. На bTV.bg можете да гледате лесно и удобно програмата на bTV на живо, както и любимите си предавания и сериали веднага след ефир – на btvplus.bg, актуалните новини - на btvnovinite.bg, и най-новото от света на забавлението – на ladyzone.bg, bistro.bg и auto.btv.bg.

През мобилен телефон бързо и лесно можете да прочетете последните новини, да видите най-новите трейлъри или просто да гледате телевизия, когато и където пожелаете.

Благодарим Ви, че сте лоялен потребител на btv.bg. За идеи и коментари пишете на feedback@btv.bg.

Към сайта