Школата на bTV Новините празнува 16-и рожден ден

Реклама

Категоричният информационен лидер у нас - bTV Новините, празнува днес 16 години от първата си информационна емисия. На 18 ноември 2000 г. новинарският екип на bTV застава за първи път пред зрителската аудитория в България и продължава да се радва на доверието й до днес.

По случай годишнината директорът „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Media Group Венелин Петков беше специален гост в студиото на „Тази сутрин” и честити празника на всички журналисти,  които днес прилагат наученото в школата на bTV в ефира на телевизията и в други медии.

„Журналистиката е въпрос на школа, тя не е просто нещо, което се случва в едно студио. За 16 години мога съвсем отговорно да кажа, че ние в bTV сложихме началото на нова школа в телевизионната журналистика в България”, каза Венелин Петков. По думите му школата на bTV Новините е базирана на световните тенденции с активно видео, динамична и активна работа на репортерите на терен. „Хората не си дават сметка, но аз помня какво беше преди 16 г. и какво е сега. Това, което правят всички колеги, е активна телевизионна журналистика – студиото е само връзка между това, което правят репортерите най-често на живо, на терен. Ние имаме готовност да се включим на живо от всяка точна на страната и света”, категоричен бе той.

Според директора на bTV Новините: „Тайната е в сърцето – всеки от нас носи в сърцето си тази професия. Всеки от нас, съзнателно или несъзнателно, участва в създаването на тази нова школа. Ако не носиш в сърцето си това да търсиш истината, активната позиция, да защитаваш интересите на зрителите си… няма да се случи. Хората, които си мислят, че телевизионната журналистика е само присъствие в студиото, много бързо изчезват.”

Пред Антон Хекимян Венелин Петков отбеляза, че в днешната епоха на социалните мрежи репортерът се изправя и пред ново предизвикателство – отсяването на истината от лъжата: „В интернет е пълно с псевдоновинарски сайтове и за обикновения потребител е много трудно да прецени кое е истина и кое – лъжа. В момента, в който нещо се случва, хората пускат нашата телевизия, отварят нашите страници в интернет”.

На този фон, bTV продължава да създава ново поколение български журналисти с работещата си вече над 10 години стажантска програма. „През тази школа са минали повече от 200 души, най-добрите от които работят в редакциите на водещи телевизии, вестници, радиостанции”, обобщи Петков.

Той не пропусна да поздрави с празника професионалистите, които създават bTV Новините и всички, които ги гледат: „Колеги, благодаря ви от сърце, продължавайте да работите с този плам в сърцата – изключително важно е и има значение. Към зрителите – благодарим за доверието!”.