.

Стоян Георгиев за предизвикателствата в разследващата журналистика и бащинството

Стоян Георгиев е единственият тв репортер, който в продължение на година работи за bTV без да показва лицето си. Като разследващ журналист, за него е приоритет да свърши качествено работата си. Затова и първата му година в нюзрума на bTV преминава в анонимност. Сега, десет години по-късно, той отново слезе от екран, но само за две седмици. Поводът този път е друг, много по-радостен - съпругата му Катина роди сина им Георги. Момченцето е второто дете на семейството и е кръстено на баба си и дядо си по бащина линия. Пред в-к „24 часа”, журналистът разказва за радостното събитие в личния си живот и за работата си в bTV.

Темата, по която последно работи Георгиев е свързана с хора, набедени за длъжници, които без да са виновни, губят имоти, покъщнина и пари. Тя се оказва по-голяма от очакванията и изисква усилията на цял екип. Докато репортерът е в кратък отпуск по бащинство, колегите му продължават да работят по десетките случаи, за които постъпват сигнали в телевизията, а веднага щом се върне, той ще продължи заедно с тях разследването. „Чудовищно е това, което се случва в държавата ни. Излиза, че частната собственост у нас е илюзия, след като е възможно съдът да вземе решение, без да изслуша набедения за длъжник и без да проверява достоверността на документите”, обяснява Георгиев пред всекидневника.

Кариерата не репортера започва като спортен журналист, което той приема просто като средство за допълнителен доход, докато е студент по счетоводство и контрол в УНСС. Попадайки в „168 часа” обаче, той бързо се запалва по разследващата журналистика. Там се учи как се правят новини, разбира, че занаятът му харесва и се заразява завинаги с духа на борбата за справедливост. Пътят му продължава с участието в няколко сериозни репортажа, които излизат извън границите на вестника. Сред тях е и разследване, което Стоян и колегата му Красимир Боев провеждат под прикритие, влизайки в схема за купуване на гласове. След публикацията двамата са поканени в bTV да разкажат за случая, а по-късно Стоян получава от телевизията и предложение за работа. Той отказва веднъж, притеснен от факта, че тогава сестра му - Анна Цолова, също работи там, но след време, при втора покана от страна на медията, приема.

Веднага след назначаването си, Георгиев е готов с първото си разследване. То е проведено съвместно с британски колега  и, освен излъчено по bTV, е публикувано и в английски вестник. Двамата с журналиста Лайнъс Моран успешно правят материал за хъб за производство на джебчии, но в хода на разследването попадат на друга следа. Става въпрос за контрабанда на ценности, изровени от Никополис ад Иструм, в която е замесен тогавашният шеф на ВиК Павликени. В разследването се включва човек под прикритие от отдел за антики към БОП. Следват записи със скрита камера, работа с полицията, въоръжена акция, в която участват и самите журналисти, и арести. След всички тези перипети, двамата колеги стават много добри приятели, въпреки че британецът се отказва от професията.

Именно след това първо разследване на Георгиев, следва годината, в която той крие лицето си. Решението е взето съвместно с ръководството на новините и е причина той да не бъде разпознат по време на поредната си работа под прикритие, този път като учител по английски език.

Към днешна дата, всички зрители вече го познават, но това не му пречи да върши успешно работата си. Стоян не смята, че активното репортерство е работа за цял живот и се надява, когато приключи с него, да бъде ментор на млади хора, които да учи на разследваща журналистика и да продуцира. Освен опита и знанията, които е натрупал през годините, той може да им предаде и емоционалните преживявания при всяко разследване.

 „Тази работа е екипна, тя трудно се върши от сам човек. От друга страна, е и много изцеждаща.Срещите с всички пострадали натоварват много, няма как да не съпреживяваш тъжните и несправедливи истории на хората”, казва журналистът, който съвсем скоро се е срещнал с една от жертвите на разследването си за длъжниците.

Цялото интервю може да намерите тук.