Важно: Особености при преминаването към HD и 16x9

От 7 октомври bTV преминава в HD качество и формат 16х9

Реклама

Списък на операторите, които предлагат bTV HD в .xlsx формат изтегли оттук >>>

От 19 ч. на 7 октомври програмата на bTV премина в HD качество и формат 16х9.

Какво е bTV HD и къде можем да го намерим?

Новият канал bTV HD се разпространява в мрежите на кабелните, сателитните и IPTV оператори. За да гледат bTV HD, зрителите трябва да имат абонамент за HD пакет и съответния HD приемник с вграден цифров декодер от своя кабелен, сателитен или IPTV оператор.

Сигналът, приеман от зрителите без HD абонамент, е във формат 16х9 със стандартна резолюция (SD).

Освен bTV, в HD качество вече се излъчват и каналите bTV Action и RING.BG. Останалите телевизии, част от bTV Media Group – bTV Cinema, bTV Comedy и bTV Lady - преминават към излъчване във формат 16:9.

За да сме сигурни, че каналът достига до всички зрители, независимо по какъв начин приемат телевизионен сигнал, в мрежите на операторите ще продължи да се излъчва bTV в 16:9 на същото място, като ще бъде добавен и втори канал bTV HD на друга позиция. HD версията на канала ще бъде достъпна само за абонати, които гледат цифрова телевизия и имат съответния абонаментен план.

Така изглежда излъчваната картина в 16:9:

Поради промяната на резолюцията на канала, се налага операторите да променят настройките в техните мрежи от 4х3 към 16х9, за да се осигури нормално приемане на сигнала. Към момента това не е направено във всички мрежи и при някои телевизори се наблюдава изрязване на лявата и дясната част на картината.


Ако образът не се оправя с промяна на опциите на телевизора, трябва да сигнализирате на Вашия доставчик, за да промени настройките в мрежата си.

След направена корекция, в зависимост от вашия телевизор, ще можете да гледата нормална картина:

Или картина с правилни пропорции и с LetterBox (черни ленти):

Как да настроим своя телевизор?

Поради многообразието на модели телевизори и използването на различни кабелни, сателитни и други доставчици на телевизионен сигнал, предупреждаваме зрителите, че е възможно форматът на приеманата от вас картина да не отговаря на излъчваната от каналите на bTV.

В приложените примери ще откриете описание на най-често срещаните проблеми, както и насоки как да се коригират.

1.    Приемане на SD картина с черни ленти отстрани

Това е възможно да се получи, когато телевизорът не разпознава, че програмата е в резолюция 16х9 и я визуализира в 4х3 прозорец, като добавя черни ленти. Това води до сплескване на картината и нарушаване на пропорцията.

 

 

За да се коригира изображението, от менюто на телевизора или приемника трябва да се избере режим 16х9. Тогава черните ленти ще изчезнат, картината ще заеме целия екран и няма да има нарушена пропорция.

 

 

2.    Приемане на SD картина с разтеглен образ


Съществува и обратният на горепосочения вариант. При излъчване на 4х3 съдържание е възможно приемникът да разпъне картината и образите да се разтеглят.

 

 

Тогава, ако опцията се върне от 16х9 на 4х3, картината ще се върне в правилната пропорция, но ще има черни ленти отстрани.

 

 

3.    Приемане на HD сигнал с 4х3 съдържание


При преминаването към HD архивни програми, произведени в резолюция 4х3, ще бъдат излъчвани с PillarBox (черни ленти отстрани). Така картината запазва оригиналната резолюция и образите не са разтеглени.

 

 

При необходимост картината да се вижда на цял екран, изберете от менюто на телевизора режим “Smart” който ще разпъне картината, като премахне черните ленти и ще отреже по малко от горната и долната част на картината.

 

 

При използване на цифров приемник може се направят глобални настройки за каналите.

Посочените примери са само за илюстриране. При различни модели приемници и телевизори има разминаване в имената на менютата и опциите, но крайният резултат може да бъде постигнат лесно с промяна на параметрите.

В "Системни настройки" се избира меню “Настройки екран”

1.    При използване на HD приeмник с HD телевизор.

  • Параметър “Качество на картината” трябва да бъде “HD”
  • Параметър  “Формат на екрана” трябва да бъде “16:9”
  • Параметър  “Вход 4:3” може да бъде:

При избиране на “Pillar box” всички програми, които се излъчват в 4:3, ще бъдат автоматично показани с черни ленти отляво и отдясно, като пропорцията на картината се запазва.

 

 

При избиране на “Разширен” всички програми, които се излъчват в 4:3, ще бъдат автоматично разпънати на цял екран, като картината ще бъде разтеглена.

 

 

2.    При използване на HD приeмник с SD телевизор.

  • Параметър “Качество на картината” трябва да бъде “SD”
  • Параметър  “Формат на екрана” трябва да бъде “16:9”
  • Параметър  “Вход 4:3” може да бъде:

При избиране на “Pillar box” всички програми, които се излъчват в 4:3, ще бъдат автоматично показани с черни ленти отляво и отдясно, като пропорцията на картината се запазва.

 

При избиране на “Разширен” всички програми, които се излъчват в 4:3, ще бъдат автоматично разпънати на цял екран, като картината ще бъде разтеглена.

 

 

Потърсете HD каналите на bTV в мрежата на своя кабелен, сателитен или IPTV оператор.

Повече информация прочетете в секцията за bTV HD >>>

Очакваме всички ваши въпроси относно настройките на SD и HD сигнала на bTV на телефон 0700 10 601, както и на [email protected]

Списък на операторите, които предлагат bTV HD в .xlsx формат изтегли оттук >>>

ПОСЛЕДНИ

Реклама