Ето, че дойде мигът, в който малък Мишо прекрачи прага на детската градина за втора поредна година. След дълго и щастливо лято, нови запознанства и пътешествия, не се учудвам, че малчуганът не беше особено ентусиазиран от предстоящия старт на новата учебна година. Всеки път щом му заговорех, че времето за детската градина все повече наближава, усмивката му повяхваше, а в очите му, макар и за кратко, преминаваше сянка.

В интерес на истината, всяка промяна, настъпваща в ежедневието на децата е придружена с малко или повече негативни преживявания, като стрес, безпокойство, несигурност, недоверие или уплаха. Още повече, ако тя е свързана с приобщаването или завръщането след дълго отсъствие на детето към друга, различна от семейната общност, среда на общуване.

За да им помогнем да преодолеят по-бързо притеснението от промяната е добре, както подобава на всеки родител, да постъпим мъдро и да се опитаме всеки ден да им споделяме за добрите страни, които всяко ново начало носи със себе си:

Играйте заедно на детска градина

Хубаво е едно от забавленията вкъщи да бъде свързано с детската градина или с персонажи оттам. Превъплътете се в ролята на учителката, а малчуганът да играе себе си.

Измислете си интересни етюди от ежедневието, характерни за детската градина и ги изиграйте с детето. После пък обърнете ролите. Бъдете вие детето, а то – учителката.

Подобна тактика от една страна позволява на мъника да свикне по-лесно с учебната система, а от друга – обогатява изразните му средства, необходими при общуването му с педагозите и възпитателите.

Пускайте му записи от тържества в детски градини, качени в YouTube

Докато пусках на малчугана любими филмчета от YouTube, случайно се натъкнах на кратки видео клипчета, качени от потребители там. Оказа се, че нашият кандидат за втора група проявява жив интерес към заснетите моменти от ежедневието и празниците в детската градина. Огромното удоволствие, с което той наблюдаваше записите, ми подсказа, че виртуалното посещение в други детски градини е един от начините за по-лесното му приобщаване към идеята за ходене в неговата с радост и желание.

Никога не плашете детето с детската градина

Не използвайте детската градина като наказание за бели или непослушание. Изрази от типа на: „Ако не ме слушаш, ще те заведа в детската градина и в почивните дни” или „Сега, за наказание, ще разкажа на госпожите колко си лош”, ще доведат само до...

...отрицателни резултати и ще породят необратимо негативно отношение към детската градина. Още повече, че подобни манипулации ще внушат у детето категорични враждебни емоции по отношение на всичко, свързано с детската градина.

Поддържайте полезните навици, свързани със самостоятелността на детето

Приоритет на всяка детска градина е да научи детето на самостоятелност. Ето защо упражненията по обличане, събличане и хранене вкъщи са необходими да станат редовни и лични задължения на малкия пакостник. От една страна това ще улесни ежедневието му в детската градина, а от друга – ще помогне на детето да избегне стреса, когато се налага да повтори наученото.

Погрижете се дрехите му да са лесни за събличане и обличане

За да избегнете излишни трудности и стресови ситуация у децата си в детската градина, свързани с честата смяна на дрехи, преобличане и преобуване, решението е повечето му дрешки да бъдат оптимално лесни за манипалуция от детето. Колкото по-малко копчета, ципове и връзки, толкова по-добре.

Бъдете спокойни и усмихнати

Ключов момент е пътят от дома до детската градина, който е най-добре да преминава в разговори и планове за бъдещи приятни преживявания. Колкото и загрижени и притеснени да сте, това чувство не бива да го показваме пред децата. Те са изключително сензитивни и попиват емоциите на по-възрастните. Затова бъдете ведри, усмихнати и в добро настроение. Не забравяйте, че чувствата ви в даден момент неминуемо дават отражение върху душевното състояние и емоции на детето.

Изпращайте детето си винаги с целувка

Раздялата на прага на детската градина е изключително важен и решаващ момент за вашето и на детето настроения. Целувка и топла прегръдка ще вдъхнат у мъника кураж и усещане за сигурност през целия ден. 

Така и удоволствието от изживяваният в детската градина ще бъде истинско и несмущавано от мисли за мама, тате и дома.