В последните години живеем все по-забързано и по-стресирано. Нарушенията в съня са естествен развой на събитията, предизвикан от натоварените ни графици. Опитваме се да балансираме между хиляди аспекти - работа, семейство, деца, приятели, домашни задължения, а препоръчителните от специалисти часове за качествено възстановяване на организма остават на заден план. Тук на помощ ни идват именно бързите дремки през деня. 

Заетостта и умората правят всеки миг, в който можем да си откраднем мъничко свободно време, идеален за наваксване със съня и възстановяване на част от енергията ни. Знаете ли обаче, че колкото може да ни помогне краткият сън, толкова може и да ни навреди. 

Забелязали ли сте бума в производството и рекламирането на всевъзможни препарати за нарушен сън, за нерви, против нощно събуждане? Това говори единствено за все по-масово нарушаване на цикъла на съня. Той се състои от няколко фази, повтарящи се неколкократно през нощта. Дали сме отпочинали или не, зависи именно от фазата, в която се събуждаме, както и коя поред е тя. 

Ползи от бързи следобедни дремки могат да извлекат хората, които нямат проблеми със съня през нощта. Подходящ избор за тях би бил бърз сън от около 20 минути, след който ще успеят да възстановят енергията си. Причината за това е, че за толкова кратко време тялото ни успява да навлезе само в най-леката фаза на съня, в която нямаме проблем със събуждането и не се проявява типичното чувство на отпадналост след по-дълъг следобеден сън. Друг вариант за ползотворно отпочиване е спането с продължителност 90 минути. То възстановява доста голяма част от силите ни поради факта, че един пълен цикъл на съня е с тази дължина. 

Недостатъците са малко по-различни. Доказано е, че дори и да нямате проблеми със съня нощно време, дремките по-дълги от 20 минути и разминаващи се с 90-минутния цикъл на съня ни карат да усещаме умората по-силно. Съществена причина да се откажете от следобедния сън е ситуацията, в която страдате от будене през нощта, цялостно нарушен сън, не си отпочивате или не си набавяте нужните часове. Когато сънят ви е накъсан по подобен начин, спането през деня означава само едно - още един епизод от частично спане, което обаче не дава никакви ползи на тялото ни поради цялостния стрес, на който е подложено. Друго съображение против е, че дремките затормозяват допълнително и без това нарушения ни сън, което прави нощното будене и трудностите при заспиване още по-вероятни. 

Още една причина, заради която трябва да се отнесете с бдителност към спането през деня е, че постоянната умора може да бъде знак за заболяване - депресия, диабет, проблеми с щитовидната жлеза, други хормонални нарушения, лоша обмяна на веществата. Без значение дали сте подложени на стрес или не, установите ли, че имате проблеми със съня, които продължават по-дълго от седмица, се обърнете към лекар. Тялото ни има идеално функционираща механика, а сънят е ключов за правилното й поддържане.