Въздухът в метрото е в пъти по-мръсен от този над земята, сочат резултатите от ново изследване – 10 пъти по-замърсен в Торонто и 3 пъти в Монреал.

Канадските учени от Университета на Торонто са измервали наличието на фини частици във въздуха под 25 микрограма, които могат лесно да бъдат вдишани през белите дробове и да нанесат различни поражения върху човешкото здраве.

Снимка: iStock

Замърсяването на въздуха в метрото на Торонто е достигало до 100 микрограма на куб.м., което е десет пъти над обичайното от 10 микрограма на куб.м. над земната повърхност.

Снимка: iStock

"Когато стоите на платформата, можете да усетите неприятната вълна, която идващият влак носи. Причината е, че изтласква напред въздуха в тунела като бутало. Метрото се намира под земята, така че замърсяващите частици няма къде да отидат и влакът ги внася на метростанцията, когато навлезе", коментира ръководителят на проучването проф. Грег Еванс.

Снимка: iStock

Идентични резултати за замърсеността на въздуха в метрото показват и направените подобни изследвания в испанския Барселона и южнокорейския Сеул.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Environmental Science and Technology".