Хората, които консумират повече въглехидрати на закуска, са по-успешни в работата си, тъй като по-рядко приемат неизгодна сделка, сочат резултатите от ново изследване на немски учени от "Lubeck University".

Високовъглехидратната закуска повишава нивото на допамин, като по-високите нива на невротрансмитера в мозъка стимулират чувството на щастие и удовлетвореност, което дават възможност да се откажем от лоша сделка, защото се чувстваме уверени, че по-късно ще бъдем възнаградени.

При ниски нива на допамин човек е склонен да мисли, че трябва да приеме каквото му предлагат насреща, като само 23% от участниците с високопротеинова закуска били готови да отхвърлят неизгодна сделка в компютърна бизнес симулация, докато при участниците с високовъглехидратна закуска - 53%

Високовъглехидратната закуска включвала предимно плодове: 

88 гр пълнозърнест хляб

20 гр шунка

5 гр крема сирене

30 гр ягодово сладко

130 мл прясно мляко

200 мл ябълков сок

225 гр банани

225 гр ябълки

110 мл вода

Нисковъглехидратната закуска включва предимно млечни продукти: 

70 гр хляб със слънчогледово семе

70 гр диетичен пълнозърнест хляб

40 гр шунка

30 гр крема сирене

40 гр камамбер

240 мл прясно мляко

250 мл йогурт

120 гр банан

200 мл вода

Количеството и в двете закуски било 850 калории. Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Proceedings of the National Academy of Sciences".