.
Вход / Регистрация
Бамята - здравословна храна
В диети за отслабване, при задръжка на течности и хипертония
402932.jpg
Снимка: freedigitalphotos.net,
Видяна: 82
  • 08:00 Тази събота и Тази неделя
    11:00 COOL...T
    12:00 bTV Новините
    12:30 Аламинут
    13:00 Като куче и котка
    15:00 Мармалад
    16:30 Предай нататък
    18:30 Бинго милиони
    19:00 bTV Новините
    19:30 bTV Репортерите
    20:00 След утрешния ден
    22:30 Комиците
  • 08:00 Мутра по заместване
    09:00 Мразя моята тийн дъщеря
    10:00 Семейство Джоунс
    12:00 Столичани в повече
    13:00 Мутра по заместване
    14:00 Старчета разбойници с Бети Уайт
    14:30 Новите съседи
    17:30 Приятели
    19:30 Всички обичат Реймънд
    20:30 Нанси Дрю
    22:30 Мутра по заместване
  • 06:00 Убийството
    09:00 Страшилището на Малибу
    10:45 Дълга среща, кратко сбогуване
    12:45 Информаторът
    15:15 Титаник
    19:00 Преди изгрев
    21:00 Коледата невъзможна
  • 08:30 Ренегат
    11:30 Големият Стан
    13:45 Парола: Риба меч
    15:45 По-другия петък
    17:30 Мисия Моят Дом
    18:00 Пета предавка
    19:00 Тежки престъпления
    21:00 bTV Новините - централна емисия
    21:30 Френска Лига 1 – студио
  • 06:00 Огледален свят
    09:00 Изпитание на любовта
    12:00 Изборът на Лара
    15:00 Шоуто на доктор Оз
    16:00 MasterChef
    19:00 Вълнуващи ваканции
    20:00 Папараци
    21:00 Истински истории
    22:00 Черни планини
  • 06:00 Екстремни спортове
    09:00 Светът на спорта
    09:30 Сезонът
    10:00 УЕФА Шампионска лига: Барселона - Байерн М
    12:00 УЕФА Шампионска лига: Байерн М - Барселона
    14:00 УЕФА Шампионска лига: Ювентус - Реал М
    16:00 УЕФА Шампионска лига: Реал М - Ювентус
    18:00 УЕФА Шампионска лига - магазинно предаване
    18:30 Италия, Серия А - преди кръга
    19:00 Екстремни спортове
    21:00 Светът на спорта
    21:45 ПРЯКО: Италия, Серия А: Дженоа - Интер
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Бамята на външен вид и на вкус напомня на зеления фасул, но е по-лесно смилаема. Има особено качество, че е с хлъзгава вътрешност, което я прави подходяща за хората, които трябва да избягват груба храна. Богата на фибри, пектин, витамини С, В, К, Е, фолиева киселна, а от минералите - калий, калций, магнезий, желязо, тя стимулира метаболитните процеси.

Бамята намира място в диетите за отслабване, при задръжка на течности, хипертония, диабет, заболявания на бъбреците и храносмилателния тракт.

Съдържанието на лепкава субстанция придава плътност на супите и гъстота на яхниите. При пържене и паниране тази лепкавост значително намалява. За отстраняване на власинките може да се изтрият шушулките със сол и оцет и след това да се изплакнат.

Бамята се нуждае от по-силни подправки: кориандър, ким, джинджифил, куркума, риган, черен пипер,

поради липсата на специфичен вкус и аромат. Добре се комбинира с месо, ориз и други зеленчуци.

Специалитет с бамя за 4 пориции:

  • 2 чаши бамя, нарязана на парченца по 2 см
  • 1 голяма глава лук, нарязан на тънки филийки
  • 1 ч.л. соев сос
  • 2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол, черен и червен пипер, куркума и сол на вкус

Измитите и нарязани продукти сложете в тенджера и разбъркайте. Прибавете достатъчно вода за задушаване на пара. За разкош, задушаването може да се направи с натурално кокосово мляко, на слаб огън с покрит капак. Сервирайте ястието топло в плитки купички.

Свежата бамя, дори поставена в хартиен плик, не трябва да се съхранява в хладилник повече 3-4 дни, защото изсъхва и загрубява.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: