.
Вход / Регистрация
Бамята - здравословна храна
В диети за отслабване, при задръжка на течности и хипертония
402932.jpg
Снимка: freedigitalphotos.net,
Видяна: 111
  • 14:00 Великият поход
    16:00 Белият Олеандър
    18:00 Мама готви по-добре
    19:00 bTV Новините
    20:00 Част от мен
    21:30 MasterChef
    22:30 Шоуто на Слави
  • 15:30 Новите съседи
    17:00 Комиците
    18:00 Семейство Флинстоун
    19:00 Моето семейство
    19:30 Да отгледаш Хоуп
    20:30 Новите съседи
    22:00 Стажанти
    23:00 Кое е това момиче
  • 15:15 Вън от пещта
    17:45 Жената на пътешественика във времето
    20:00 Революция Z
    21:00 Бруклинските стражи
  • 15:00 Праведен
    16:00 Експериментът
    17:00 Под наблюдение
    18:00 Тежки престъпления
    19:00 Библиотекарите
    20:00 Готъм
    21:00 bTV Новините - централна емисия
    22:00 Хитмен
  • 15:30 Топ модели
    16:30 MasterChef
    17:30 Фолклорен концерт Планета Пайнер 2015
    18:30 Необходима грубост
    19:30 Д-р Зоуи Харт
    20:30 Земя на бунтовници
    21:30 Север Юг
  • 14:10 Италия, Серия А TIM: Лацио - Интер
    16:00 Зона спорт
    17:00 УЕФА Лига Европа - магазинно предаване
    17:30 Жилет световен спорт
    18:00 ПРЯКО: Англия - Германия - мач на легендите, по повод 50 години от финала на Световното първенство по футбол 1966, Англия
    20:00 ПРЯКО: Италия, Серия А TIM: Дженоа - Рома
    20:30 Ринг 24
    21:00 Зона спорт
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Бамята на външен вид и на вкус напомня на зеления фасул, но е по-лесно смилаема. Има особено качество, че е с хлъзгава вътрешност, което я прави подходяща за хората, които трябва да избягват груба храна. Богата на фибри, пектин, витамини С, В, К, Е, фолиева киселна, а от минералите - калий, калций, магнезий, желязо, тя стимулира метаболитните процеси.

Бамята намира място в диетите за отслабване, при задръжка на течности, хипертония, диабет, заболявания на бъбреците и храносмилателния тракт.

Съдържанието на лепкава субстанция придава плътност на супите и гъстота на яхниите. При пържене и паниране тази лепкавост значително намалява. За отстраняване на власинките може да се изтрият шушулките със сол и оцет и след това да се изплакнат.

Бамята се нуждае от по-силни подправки: кориандър, ким, джинджифил, куркума, риган, черен пипер,

поради липсата на специфичен вкус и аромат. Добре се комбинира с месо, ориз и други зеленчуци.

Специалитет с бамя за 4 пориции:

  • 2 чаши бамя, нарязана на парченца по 2 см
  • 1 голяма глава лук, нарязан на тънки филийки
  • 1 ч.л. соев сос
  • 2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол, черен и червен пипер, куркума и сол на вкус

Измитите и нарязани продукти сложете в тенджера и разбъркайте. Прибавете достатъчно вода за задушаване на пара. За разкош, задушаването може да се направи с натурално кокосово мляко, на слаб огън с покрит капак. Сервирайте ястието топло в плитки купички.

Свежата бамя, дори поставена в хартиен плик, не трябва да се съхранява в хладилник повече 3-4 дни, защото изсъхва и загрубява.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: