.
Вход / Регистрация
Бамята - здравословна храна
В диети за отслабване, при задръжка на течности и хипертония
402932.jpg
Снимка: freedigitalphotos.net,
  • 08:00 Тази събота и Тази неделя
    11:00 COOL...T
    12:00 bTV Новините
    12:30 Аламинут
    13:00 Играта на Ендър
    15:00 Истински истории
    16:00 Код "Счупена стрела"
    18:00 Лотария България
    19:00 bTV Новините
    19:30 bTV Репортерите
    20:00 Смъртоносно оръжие 2
    22:30 Кухня
  • 09:00 Загадката на Лора
    10:00 Съседска стража
    12:00 Щурите съседи
    15:00 Двама мъже и половинa
    17:00 Двама мъже и половина
    17:30 Столичани в повече
    19:30 Загадката на Лора
    20:30 Дневникът на един Дръндьо: Родрик командори
    22:30 Домашен арест
  • 08:30 Елхички
    10:15 Пряко включване
    12:45 Теория на конспирацията
    15:30 Смело сърце
    19:00 Елхички 2
    21:00 Непобедимите 3
  • 08:00 Извън играта
    11:00 Dragonball: Еволюция
    12:45 Невъзможно бягство
    15:00 Кости
    17:00 Дивата муха
    17:30 Мисия Моят Дом
    18:00 4х4
    19:00 Да обереш крадец
    21:00 bTV Новините – централна емисия
    21:45 bTV Репортерите
  • 09:00 Какво ядем
    10:00 Тайните на времето
    13:00 Къде е Маги?
    15:00 Малки сладки лъжкини
    18:00 Фермата
    21:00 Търси се...
    22:00 Огледален свят
  • 08:00 Екстремни спортове
    10:30 УЕФА Шампионска Лига: Монако - Виляреал
    12:30 УЕФА Шампионска Лига: Рома - Порто
    14:30 УЕФА Шампионска Лига: Лудогорец - Виктория Пилзен
    16:30 УЕФА Шампионска Лига: Виктория Пилзен - Лудогорец
    18:30 Италия, Серия А - преди кръга
    19:00 ПРЯКО: Италия, Серия А: Лацио - Ювентус
    21:00 Спортът от първо лице
    21:30 Италия, Серия А
    21:45 ПРЯКО: Италия, Серия А: Наполи - Милан
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Бамята на външен вид и на вкус напомня на зеления фасул, но е по-лесно смилаема. Има особено качество, че е с хлъзгава вътрешност, което я прави подходяща за хората, които трябва да избягват груба храна. Богата на фибри, пектин, витамини С, В, К, Е, фолиева киселна, а от минералите - калий, калций, магнезий, желязо, тя стимулира метаболитните процеси.

Бамята намира място в диетите за отслабване, при задръжка на течности, хипертония, диабет, заболявания на бъбреците и храносмилателния тракт.

Съдържанието на лепкава субстанция придава плътност на супите и гъстота на яхниите. При пържене и паниране тази лепкавост значително намалява. За отстраняване на власинките може да се изтрият шушулките със сол и оцет и след това да се изплакнат.

Бамята се нуждае от по-силни подправки: кориандър, ким, джинджифил, куркума, риган, черен пипер,

поради липсата на специфичен вкус и аромат. Добре се комбинира с месо, ориз и други зеленчуци.

Специалитет с бамя за 4 пориции:

  • 2 чаши бамя, нарязана на парченца по 2 см
  • 1 голяма глава лук, нарязан на тънки филийки
  • 1 ч.л. соев сос
  • 2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол, черен и червен пипер, куркума и сол на вкус

Измитите и нарязани продукти сложете в тенджера и разбъркайте. Прибавете достатъчно вода за задушаване на пара. За разкош, задушаването може да се направи с натурално кокосово мляко, на слаб огън с покрит капак. Сервирайте ястието топло в плитки купички.

Свежата бамя, дори поставена в хартиен плик, не трябва да се съхранява в хладилник повече 3-4 дни, защото изсъхва и загрубява.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: