.
Вход / Регистрация
Бамята - здравословна храна
В диети за отслабване, при задръжка на течности и хипертония
402932.jpg
Снимка: freedigitalphotos.net,
Видяна: 42
  • 21:30 България търси талант
    22:30 Шоуто на Слави
  • 20:30 Умирай умно: Брус и Лойд се развихрят
    22:30 Ало, ало
  • 21:00 Последният от рода
  • 21:30 Лига Европа – студио
  • 21:00 Цветовете на любовта
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Бамята на външен вид и на вкус напомня на зеления фасул, но е по-лесно смилаема. Има особено качество, че е с хлъзгава вътрешност, което я прави подходяща за хората, които трябва да избягват груба храна. Богата на фибри, пектин, витамини С, В, К, Е, фолиева киселна, а от минералите - калий, калций, магнезий, желязо, тя стимулира метаболитните процеси.

Бамята намира място в диетите за отслабване, при задръжка на течности, хипертония, диабет, заболявания на бъбреците и храносмилателния тракт.

Съдържанието на лепкава субстанция придава плътност на супите и гъстота на яхниите. При пържене и паниране тази лепкавост значително намалява. За отстраняване на власинките може да се изтрият шушулките със сол и оцет и след това да се изплакнат.

Бамята се нуждае от по-силни подправки: кориандър, ким, джинджифил, куркума, риган, черен пипер,

поради липсата на специфичен вкус и аромат. Добре се комбинира с месо, ориз и други зеленчуци.

Специалитет с бамя за 4 пориции:

  • 2 чаши бамя, нарязана на парченца по 2 см
  • 1 голяма глава лук, нарязан на тънки филийки
  • 1 ч.л. соев сос
  • 2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол, черен и червен пипер, куркума и сол на вкус

Измитите и нарязани продукти сложете в тенджера и разбъркайте. Прибавете достатъчно вода за задушаване на пара. За разкош, задушаването може да се направи с натурално кокосово мляко, на слаб огън с покрит капак. Сервирайте ястието топло в плитки купички.

Свежата бамя, дори поставена в хартиен плик, не трябва да се съхранява в хладилник повече 3-4 дни, защото изсъхва и загрубява.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: