.
Вход / Регистрация
Бамята - здравословна храна
В диети за отслабване, при задръжка на течности и хипертония
402932.jpg
Снимка: freedigitalphotos.net,
Видяна: 80
  • 12:30 Домашен арест
    13:00 Снежният човек
    15:00 Ерагон
    17:00 120 минути
    19:00 bTV Новините
    19:30 bTV Репортерите
    20:00 Гласът на България
    22:00 Папараци
  • 12:00 Такеши касъл
    13:00 Семейство Флинстоун
    15:00 Столичани в повече
    17:00 Комиците
    18:00 Да, мило
    19:00 Двама мъже и половина
    20:30 Ние сме баща ти
    22:30 Такеши касъл
  • 12:00 Големият заговор
    14:00 Уолстрийт
    16:30 Полетът на Феникса
    19:00 Седем часа разлика
    21:00 Тенейшъс Ди: Перцето на съдбата
  • 11:30 Х – Мен Началото: Върколак
    13:30 Италианска Серия А: Верона - Киево
    15:30 Италианска серия А – обзорно предаване
    16:00 Италианска Серия А: Аталанта - Палермо
    18:00 Извън играта - Падението на Сам Акс
    20:00 Избран
    21:00 Италианска Серия А – студио
    21:45 Италианска Серия А: Интер - Лацио
  • 12:00 Предай нататък
    14:00 Стъклен дом
    17:00 Изборът на Лара
    20:00 COOL...T
    21:00 Цветовете на любовта
  • 11:40 Италия, Серия А: Рома - Милан
    13:30 Екстремни спортове
    14:00 DTM - обзор на сезона
    15:00 Канадска барба - Благоевград
    15:30 Светът на спорта
    16:00 ПРЯКО: Италия, Серия А: Удинезе - Верона
    18:00 ПРЯКО: Волейбол, Италия Серия А: Тренто - Модена
    20:00 Светът на спорта
    22:00 Сезонът
    22:30 Екстремни спортове
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Бамята на външен вид и на вкус напомня на зеления фасул, но е по-лесно смилаема. Има особено качество, че е с хлъзгава вътрешност, което я прави подходяща за хората, които трябва да избягват груба храна. Богата на фибри, пектин, витамини С, В, К, Е, фолиева киселна, а от минералите - калий, калций, магнезий, желязо, тя стимулира метаболитните процеси.

Бамята намира място в диетите за отслабване, при задръжка на течности, хипертония, диабет, заболявания на бъбреците и храносмилателния тракт.

Съдържанието на лепкава субстанция придава плътност на супите и гъстота на яхниите. При пържене и паниране тази лепкавост значително намалява. За отстраняване на власинките може да се изтрият шушулките със сол и оцет и след това да се изплакнат.

Бамята се нуждае от по-силни подправки: кориандър, ким, джинджифил, куркума, риган, черен пипер,

поради липсата на специфичен вкус и аромат. Добре се комбинира с месо, ориз и други зеленчуци.

Специалитет с бамя за 4 пориции:

  • 2 чаши бамя, нарязана на парченца по 2 см
  • 1 голяма глава лук, нарязан на тънки филийки
  • 1 ч.л. соев сос
  • 2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол, черен и червен пипер, куркума и сол на вкус

Измитите и нарязани продукти сложете в тенджера и разбъркайте. Прибавете достатъчно вода за задушаване на пара. За разкош, задушаването може да се направи с натурално кокосово мляко, на слаб огън с покрит капак. Сервирайте ястието топло в плитки купички.

Свежата бамя, дори поставена в хартиен плик, не трябва да се съхранява в хладилник повече 3-4 дни, защото изсъхва и загрубява.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: