.

Вход / Регистрация
Богатство от поливитамини – шипков чай
Дарява ни с бодрост и работоспособност
350533.jpg
Снимка:sxc.hu
Видяна: 314
  • 18:00 Survivor
    19:00 bTV Новините
    19:30 bTV Репортерите
    20:00 Предай нататък
    22:00 Комиците
  • 18:00 Да, мило
    19:00 Двама мъже и половина
    20:30 Доведени братя
    22:30 Такеши касъл
  • 18:00 Седем часа разлика
    21:00 Разплата
  • 18:00 Извън играта - Сезон 3
    20:00 Дивата муха
    21:00 Италианска серия А – студио
    21:45 Италианска серия А: Лацио - Ювентус
  • 17:00 Изборът на Лара
    20:00 Папараци
    21:00 Цветовете на любовта
  • 17:00 Канадска борба - Балканска лига
    18:30 Италия, Серия А - преди кръга
    19:00 ПРЯКО: Италия, Серия А: Аталанта - Рома
    21:00 ПРЯКО: Франция, Лига 1: Монако - Каен
    23:00 Екстремни спортове
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)
Непретенциозният шипков храст (Rosa canina L.) расте почти навсякъде у нас. Толкова сме свикнали с него, че дори не се прехласваме пред красотата на нежните цветове, които са дали името му - диворастяща роза. Яркочервените плодчета на шипката са "склад на витамини”.

Дори цитрусовите плодове не са конкуренти на шипките по съдържание на витамин С

Освен това са богати на витамините В, К, Е. Неслучайно в народната медицина шипков мармалад, сироп или чай се препоръчват

при изтощение след дълго боледуване, хиповитаминоза и анемични състояния.

Благодарение на наличните рутин, кверцетин, кемпферол, както на желязо, магнезий, калций и калий, шипковият чай действа капиляроукрепващо и стимулира образуването на еритроцити. 

Подходящ е при кървящи венци, чести кръвотечения от носа, обилна менструация.

Антиатеросклеротичното действие и понижаване нивото на холестерола в кръвта се дължат на пектините и танините в шипките. Чаят е подходящ още за хора с диабет и хепатит, независимо от възрастта. Особено през зимата и ранна пролет, чай от шипки се препоръчва

при простудни заболявания, протичащи с кашлица и сълзене от очите,

като едновременно с това засилва имунната защита и действа ободряващо. Сега е сезонът на топлите чайове, затова напомням и за тази възможност да включите към закуската си и чай от шипки или филийка, намазана с масло и шипков мармалад. Шипките и продукти от тях са широкодостъпни, естествени източници на здраве.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: