.
Вход / Регистрация
Знаем ли достатъчно за соевия протеин?
През последните години у нас навлязоха високотехнологични протеини на базата на соята
Знаем ли достатъчно за соевия протеин?
Снимка: sxc.hu
Видяна: 67
  • 13:30 Тайните на времето
    15:30 Цветовете на любовта
    17:00 bTV Новините
    17:30 Времето лети
    19:00 bTV Новините
    20:00 Огледален свят
    21:30 Изабел Кастилска
    22:30 Шоуто на Слави
  • 14:30 Колеж Грийндейл
    15:30 Кое е това момиче/
    16:00 Алф
    17:00 Аламинут
    18:00 Новите съседи
    19:30 Семейство Флинстоун
    20:30 Кой е Хари Кръмб?
    22:30 Алф
  • 13:00 Легендата за Испания
    15:00 Незабравимо
    16:00 БСП: Бесни Страшни Пенсии 2
    19:00 90210
    20:00 Досиетата Х
    21:00 Планетата на маймуните
  • 13:00 Примамката
    15:00 Алкатрас
    16:00 Щитът
    17:00 Опасни улици
    18:00 В.И.П.
    19:00 Ренегат
    20:00 Извън играта
    21:00 bTV Новините - централна емисия
  • 14:00 От обич
    15:00 Модна къща
    16:00 Хоторн
    17:00 Път към висшата мода
    18:00 Самозванка
    19:00 От обич
    20:00 Цветовете на любовта
    21:00 Цветовете на любовта
  • 13:10 Италия, Серия А: Рома - Фиорентина
    15:00 Италия, Серия А: Палермо - Сампдория
    16:30 Сезонът
    17:00 Зона спорт
    18:30 Италия, Серия А: Торино - Интер
    20:30 Италия, Серия А - обзор на 1.кръг
    21:00 Светът на спорта
    21:30 Сезонът
    22:00 Ексремни спортове
    22:30 Италия, Серия А - обзор на 1.кръг
6
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)
Протеините, преди наричани белтъчини, са необходими за изграждането на всяка жива клетка.  Когато говори за протеините, проф. д-р Божидар Попов, председател на българското дружество по хранене и диететика, набляга на факта, че за 1 година те три пъти се обменят в организма.

За да се синтезират  хормони, са необходими протеини. За да се произвеждат ензими, също без протеини не може. При недостатъчния им внос с храната отслабват  имунната  защита на организма и мускулната сила.

„При протеинов дефицит страда цялостният здравен статус”,

обяснява проф. Попов. Затова в ежедневното меню трябва да присъстват продукти, които съдържат протеини, а именно  мляко, яйца, риба, месо. През  последните години и у нас  навлязоха високотехнологични протеини на базата на соята. Оказва се, че не бива да подценяваме белтъка на соята. Той е еквивалентен в биологичната си стойност на яйчния и млечния протеин.

Соевият протеин удовлетворява нуждите от осемте незаменими аминокиселини

във всички възрасти. Като протеин на растителна основа той не съдържа холестерол, което  го прави част от здравословна диета за намаляване както на „лошия” холестерол, така и на  холестерола  в кръвта като цяло. Полезен е и за храносмилателната система като допълнителен източник на фибри.

Соевият протеин и хранителните продуктите от него са масово достъпна пълноценна храна, но и за протеините е в сила предупреждението: „Да не се прекалява.”.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: