Новини, Спорт, Времето, Хороскоп от bTV

Как да направим красиви снимки на заря?

Новогодишната нощ няма да е истинска без заря, а зарята е още едно предизвикателство пред горещите фенове на фотографията. В тази статия ще споделя с вас няколко интересни трика за постигане на спиращи дъха снимки на фойерверки в Новогошната нощ.

Дребни, но важни детайли

При заснемането на заря най-важна е гледната точка и композицията! Колкото по-нависоко се качим и снимаме фойерверките, толкова повече неща ще виждаме и по интересни снимки ще създадем. Много е важно да сме максимално отдалечени от мястото, където се възпроизвежда зарята. След като сме избрали идеалната, по възможност и нестандартна гледна точка – далеч и на високо, трябва да се огледаме откъде духа вятърът.

Това не е метафора, разбирайте израза съвсем буквално. Ако вятърът духа срещу обектива ни, трябва да изберем друга позиция. Ако вятърът духа срещу нас ще носи прах и дим и снимките ни ще бъдат неясни. Най-хубавите снимки стават, когато вятърът духа странично от нас, така той разчиства хоризонта и снимките ни стават по-ясни. И още нещо,

винаги снимайте заря със статив, като избягвате да ползвате светкавица

Когато не сме успели да се качим на високо, за да заснемем фойерверките и ни се налага да ги снимаме в позиция "отдолу-нагоре“ е хубаво да заключим експозицията.

Бутон за това действие притежава всеки фотоапарат, дори любителските модели. Той често е обозначен със звездичка или с AE-L. Позицията полубутон на спусъка също би могла да заключи експозицията. Тези от вас, които снимат с по-висок клас фотоапарати бих посъветвал да минат на режим "М“ (Manual), като по този начин могат да контролират ръчно блендата и скоростта.

На смрачаване

Когато снимаме фойерверки на смрачаване е добре да направим компенсация на експозицията на „–„ ЕV. Понякога дори бихме могли да снимаме на -5 ЕV, за да получим красива снимка, в която ясно се открояват светлините на фойерверките.

И накрая, но не на последно място: трябва много внимателно да "измерим“ къде се намира фокусът ни. Обикновено той се намира 5 или 30 метра от нас. За да постигнем точен фокус при първия гърмеж, натискаме спусъка на полубутон като насочваме фокусната точка на апарата към ярката светлина, автоматичният фокус (AF) фиксира фокуса на мястото, където е светнала зарята. След това превключваме на ръчен фокус  - "М“.  

Вече фокусът е заключен и можем да снимаме без той да префокусира на места, където на нас не ни е необходимо това. Фотоапаратът ни е измерил разстоянието до обекта на AF и превключвайки фокуса на "М" той остава непроменен при следващите снимания. Това правило важи в случай, че не променяме позицията си или настройките на обектива. Ако се преместим в друга позиция трябва да отново да фокусираме!

Три ефекта за красиви снимки на заря

I ефект

Оставяме експонацията на скорост от 20 секунди или по дълга, ISO не трябва да превишава 400. В този случай резултатът е снопове светлинни лъчи.

Снимките са много ефектни и красиви. На тях се изобразяват няколко "грозда“ от зарята.

Ефектът може да бъде изпълнен на режимите Tv, (S), P (полуавтоматичен режим, където ние можем да определяме блендата  и скоростта), M. Когато снимаме на дълга експозиция обаче, губим от детайлността на момента, на зарята.

II ефект

За да получим по-детайлен образ, преминаваме на "къса експонация“. Настройваме фотоапарата си на скорост от 1\10 до 1 секунда. Това може да стане на познатите режими Tv (S), P, M. В този случай изобразяваме един "грозд“ от зарята, но той е значително по-детайлен. Виждаме повече елементи от самата заря.

III ефект

Много ефектни снимки бихме могли да постигнем с варио обектив – 18-55 мм. Настройваме фотоапарата на скорост от 2 до 8 секунди. В момента, в който настискаме спусъка, за да снимаме зарята, завъртаме много плавно вариообектива от 18 до 55 мм. На снимката светлинните лъчи изглеждат като гирлянд.

Понякога, за да направим красива снимка, не е необходимо да се фокусираме само в самата заря. Необходимо е да имаме повече планове, различни елементи в кадъра – хора, дръвчета и прочие.

В такъв случай е добре да фокусираме важния за нас елемент, например човек, да оставим експонацията от 2 до 6 секунди и на бленда f8. Не забравяйте, че  ISO не трябва да превишава 400.

Повече информация за автора на текста и снимките Петър Чолаков, както и негови фотографии, можете да видите в профила му в рубриката "Аз, репортерът". Ако имате въпроси можете да му ги зададете в коментарите под статията или в страницата на "Аз, репортерът" във Фейсбук.


Great Photo Art 01.01.2012 / 11:05
Честита Нова година на всички! Пожелавам ви много творческа и успешна година!
Славката 01.01.2012 / 01:13
Браво благодаря за статията начинаещ съм но тази статия ми помогна много!Поздрави и Честита Нова 2012 година!
lz1clr 30.12.2011 / 22:19
петьо страхотна статия се е получила моите поздравления......

Анкета

Как поддържате форма?

Най-активни в Аз, репортерът