Новини, Спорт, Времето, Хороскоп от bTV

Изкуството да запечаташ мига

Репортажната фотография е един от най-сложните жанрове във фотографията, противно на много очаквания. Защо? Защото в репортажната фотография всяка снимка не просто трябва да е красива, добре изпълнена технически и композиционно, но и да разказва история. Смисълът на репортажа е в историята, която разкриват кадрите. В тази и в следващата статия ще споделя с вас някои от най-важните правила, които трябва да спазваме, за да създаваме репортажни фотографии със значима художествена стойност.

1. Най-важното при репортажните снимки е да успеем да уловим моментите в едно събитие.

Какво значи да уловим момента?

Опредено не означава само да вдигнем фотоапарат и да натиснем спусъка за снимане. Моментът се дебне и затова трябва да сме търпеливи. Има няколко простички техники, които бихме могли да използваме, за да не изтървем момента.

За изпуснат момент обаче се брои и снимка, която е уловила случката, но не е на фокус или, ако има фокус - той не е там, където трябва да бъде. Много често, в стремежа си да заснемат случката, хората забравят за фокуса. За да имаме винаги фокус в кадрите си, е хубаво да държим фотоапаратите си на полубутон и да дебнем момента. Когато той дойде, натискаме спусъка за снимане до края и така можем да сме сигурни, че кадърът ни има фокус.  Друг начин, чрез който няма да изтървем нито момента, нито фокуса, е да преминем на режим за ръчен  фокус.

Когато снимате репортаж, можете да се натъкнете и на друг технически проблем.

Някои фотоапарати снимат по-бавно

В този случай много често изпускаме важни и интересни моменти. За да избегнем това неудобство, просто поставяме фотоапарата на режим за "серия от кадри”.

И един съвет от мен – не разглеждайте снимките, които сте направили, докато тече събитието, защото по този начин много често се изпускат най-интересните моменти.

В репортажната фотография най-важни са бързината и бдителността. Колкото по-наблюдателни сте, толкова по-впечатляващи снимки ще направите.

2. Второто правило е внимателният избор на заден план

Задният план в репортажната фотография не е просто фон, той доразказва историята. Той трябва да говори.

Хубаво е да има опозиция между задния и предния план

Например опозицията богат-беден. Много впечатляващи и запомнящи се са снимките на просещ човек, застанал пред лъскава витрина на скъп магазин. Разбира се, това вече е много повтарян мотив, който се е превърнал в тривиален. Колкото по-оригинална опозиция между предния и задния план намерите, толкова по-добре.

Също така между предния и задния план трябва да има силен контраст – тъмно-светло.

3. В репортажните снимки всеки елемент трябва да помага за разказването на историята. Не е хубаво да имаме случайни хора или предмети в кадрите си – елементи, които не говорят нищо.

Как да избегнем случайно попадналите в кадъра ни обекти?

Един от най-лесните начини за това е да сложим по-дълъг обектив и да отворим диафрагмата максимално – f2.8, f5.6. Така само важният за нас обект ще бъде на фокус в кадъра. Излишните елементи ще бъдат на безфокус.

Ако изберем да имаме повече обекти на фокус в снимката, трябва да използваме широк обектив и разбира се по-затворена диафрагма. В този случай обаче трябва много да внимаваме за задния план.

Накрая още един съвет. Когато отидете на събитие, най-напред се огледайте откъде пада светлината, каква е тя – силна или слаба, има ли сенки и отражения и дали те помагат или  пречат на историята в снимката. И ги използвайте, за да разкажете вашата история.

Тези и още много други репортажни снимки от малко познати български обичаи ще можете да видите във фотографската изложба на Петър Чолаков през септември.

Повече информация за автора на текста и снимките Петър Чолаков, както и негови фотографии, можете да видите в профила му в рубриката "Аз, репортерът". Ако имате въпроси можете да му ги зададете в коментарите под статията или в страницата на "Аз, репортерът" във Фейсбук.


Анкета

Как поддържате форма?

Най-активни в Аз, репортерът