12 храни, които трябва да включите в диетата си сега

Как да се чувствате здрави и пълноценни

Реклама

Ако още се чудите как да се храните здравословно, докато отслабвате, отговорът се крие в 12 храни, които задължително трябва да включите в диетата си, за да се чувствате здрави и пълноценни. Ето ги и тях:

Тъмен шоколад
Сладко и здравословно, нали? Тъмният шоколад наистина ще ви помогне в много отношения – като начало да заместите сладките неща с него, а след това и да намалите кръвното налягане и да добавите полезни флавоноиди, които понижават лошия холестерол и увеличават добрия. Няколко квадратчета на ден са достатъчно и колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-добре, защото съдържа повече антиоксиданти и по-малко захар.


Червено цвекло
Под формата на салата или сготвено като супа, червеното цвекло ще донесе още доза здраве в диетата ви. Благодарение на фитонутриентите, ще можете да се отървете от подуването на стомаха и да добавите още малко антиоксиданти, витамини и минерали към менюто си.

Ленено семе
Не подценявайте силата на тези малки семенца – фибрите и полезните вещества са достатъчно, за да ви накарат да хапвате всеки ден от тях. Освен това лененото семе предпазва от някои видове рак. Добавете от него в смутитата като ги разбиете в кафемелачка или друг подходящ уред, добавете към млякото или салатат и ще видите, че не е чак толкова трудно да си хапвате ленено семе.


Черен боб
Протеини, фибри, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти – това ще получите като награда, ако често си хапвате черен боб. Освен това в много случаи той се използва като заместител на месото. Колкото по-тъмни са зърната, толкова повече полезни вещества съдържат.

Спанак
За да засилите имунната система и да предпазите очите си от редица заболявания, както и от сърдечни проблеми, значи вашата храна е именно спанакът. От наситено зеления зеленчук ще получите прилични количества фолиева киселина, витамини А и С. Подходящ е за добавяне към паста, към салати или сандвичи.


Авокадо
Доста често хората избягват авокадото, защото смятат, че съдържа мазнини. Това е напълно вярно, но това, което може би не знаят е, че всъщност те са от полезните – мононенаситени. Мозъкът и още няколко органа в човешкото тяло се нуждаят от тези мазнини, за да функционират правилно. Като бонус получавате витамини и фибри, които ще намалят нивата на холестерола в кръвта.

Яйца
Яйцата, също като авокадото, се смятат за враг на лошия холестерол. Всъщност това съвсем не е така – последни изследвания по темата доказват, че продуктите не трябва да се свързват с висок риск от сърдечни заболявания. За закуска или за между храненията, едно яйце засища и дарява на организма ценни вещества.

 

Боровинки
От дълго време боровинките са сочени като суперхрани. И то с право – доказано понижават лошия холестерол и кръвното налягане, а това е прекрасна новина за сърцето ни. Високото съдържание на полифеноли е още една причина да ги добавите в ежедневното си меню.

 

Орехи
Също като тъмния шоколад, орехите понижават нивата на лошия и повишават тези на добри холестерол. Хапвайте ги сурови между храненията или когато сте гладни, или добавайте от към различни салати.


Овесени ядки
Всеки ваш здравословен ден трябва да започва с купа овесени ядки. Лошият холестерол намалява, предпазват от високо кръвно налягане и диабет тип 2. Атлетите пък казват за тях, че подобряват постиженията им. Ако не ви допадат под формата на закуска, може да си правите здравословни биксвити от тях или да им добавяте мед за по-добър вкус.

Домати
Всеизвестно е, че доматите съдържат ликопен – вещество, което действа превантивно за някои видове рак, подобрява кръвното налягане и нивата на холестерола. Тъй като зеленчуците са широко разпространени у нас – вие си знаете как да ги консумирате – в салати, ясти, сандвичи. Начините са наистина разнообразни.


Сладки картофи
Сладките картофи съдържат сериозни количества каротеноиди, витамин С, фибри и калий. Със сигурност може да се твърди, че те са по-полезни от обикновените картофи, защото са съставени основно от въглехидрати. За тях също сме сигурни, че знаете как да ги хапвате, за да извлечете максималното от полезните им свойства.