5 естествени подсладителя, които да заместят захарта

С по-добри показатели, но все толкова сладки

Реклама

Бялата захар е вкусна, но поради това, че вдига кръвната захар, понякога води до увеличаване на теглото и диабет. Изкуствените подсладители също не са по-добри, защото все още не са правени достатъчно проучвания, които да разкрият въздействията им в дългосрочен план (или са правени такива, които доказват, че някои от тях причиняват рак). Затова, ето какви са алтернативите.

снимка:civileats


Стевия

Стевия е билка със сладък вкус, която силно наподобява захарта. Продуктът е екстракт от листата на растението и се слави с антибактериалните си свойства. Не съдържа въглехидрати и калории, но пък допринася за денталното здраве, стабилизира нивото на кръвната захар и спомага за укрепване на костите. Стевията вероятно е най-добрият заместител на захарта, благодарение на нулевия си гликемичен индекс.

Стевията се произвежда на прах или в течно състояние и е 300 пъти по-сладка от захарта. Някои производители правят микс от захар и стевия, за да правят захарта по-здраволсловна, но засега стевията се използва предимно за подсладени чайове, кафе, пудинги и други, в които не се разчита на захарна текстура. Недостатък - някои хора усещат горчив привкус.

снимка:gotvach.bg

Кленов сироп

Този сироп е пълен с витамини, минерали и антиоксиданти, а в същото време е супер естествен подсладител. През 2010г. университета в Роуд Айлънд откри 34 полезни компонента на сиропа, 20 от които са ключови за човешкото здраве и още 5, които тепърва ще бъдат изучавани. Счита се,че кленовият сироп забавя стареенето и укрепва имунната система. Той може да замества успешно захарта в хранителни изделия - една чаша захар може да се замести с 2/3-3/4 чаша кленов сироп.

снимка:spicestationsilverlake


Кокосова захар

Кокосовата захар се прави от семките на кокосовите дървета. Съдържа желязо, калий, цинк, магнезий, витамин B1, B2, B3, B6 и C. Изглежда кафява като кафявата захар, но има по-ароматен и отличителен вкус от захарта. Може да замени напълно захарта в хранителните изделия.

снимка:www.information-facts

Мед

Когато става дума за мед, трябва да внимавате кои медове избирате. Мед с мед не си прилича. Освен това, медът в супермаркета е преработен, което намалява стойностите му, а някои медове дори не са медове. Например, според проучване, повече от 3/4 от меда, продаван в Щатите, не е събиран от пчели. Една лъжица истински мед сутрин на празен стомах дава енергия за целия ден, благодарение на живите ензими, антиоксидантите, витамините и минералите в него.

снимка:www.presidentsrock

Фурми

Заради силно хранителните им свойства и сладкия карамелен вкус, те са чудесна добавка към вашата диета. Фурмите съдържат много калций, желязо, калий, фосфор, магнезий, което е полезно за храносмилането и сърцето.