Реклама
Фосфорът участва в изграждането на костите и зъбите. Включен е в производството на аденозин трифосфат, който е енергийният източник на всяка клетка. Необходим е в метаболизма на мазнините и въглехидратите. Доставя енергия и сила за сърдечната дейност. Доставката с храната на калций и фосфор трябва да бъда приблизително 2:1. Да се внимава с добката на минерали, защото големи количества желязо и магнезий правят фосфора неефективен.
Фосфорното съдържание намалява при алкохолизъм, употреба на антиацидни средства, високи дози инсулин, продължителна употреба на калиева сол, лекарства понижаващи холестерола и нестероидни противовъзпалителни средства.
Богати хранителни източници на фосфор са: риба, телешко и говеждо месо, леща, сирене, соя, мляко, яйца.
Хранителните комбинации следват
Ето четири хранителни комбинации, с които се покриват ежедневите нужди от фосфор:
- Голяма порция риба, две чаши мляко.
- 150 г тофу, 150 г сирене, сандвич с шунка.
- Голяма порция говеждо или телешко месо, 1 яйце и сирене 100 г.
- Лещена яхния, 50 г сирене рикота, 1 лъжица бирена мая, 1 яйце.
Фосфорната диета не е подходяща при хипопаратиреоидизъм и здравословни проблеми с бъбреците.