Реклама

Калий заедно с натрий, хлор, магнезий и калций, поддържат жизнено важното алкално-киселинно равновесие в организма.

Човек губи калий при обилно изпотяване, често и уриниране и повръщане

Редовната употреба на кафе и алкохол също причиняват хипокалемия (медицински термин за ниско ниво на калий в кръвта).

Преждевременното състаряване обикновено се дължи на недостиг на калий в организма от неправилния начин на живот с обездвижване и негативизъм.

Патриша Брег го нарича "ключов минерал в съзвездието на минералите”.

СНИМКА: GETTY IMAGES/GULIVER PHOTOS

Доказано е, че недостигът на калий допринася за много болести,

включително: аритмия, камъни в бъбреците, високо кръвно налягане, язвен колит, хипотиреоидизъм, синдром на раздразнените черва, косата губи блясък и лъскавина с възможност за оплешивяване, а кожата става суха.

Калият за меките тъкани е това, което е калцият за костите 

Той поддържа подвижни и гъвкави артериите. Човек може да си доставя ежедневно калий чрез консумация на пълнозърнести храни, които не са загубили при преработката и рафинирането именно калий, витамин Е и В-комплекс, трици, аминокиселини.

СНИМКА: GETTY IMAGES/GULIVER PHOTOS

Телесните признаци за калиев недостиг

Слабост в гърба и схващане. Главоболие след ставане от сън със замаяност. Сърбежи по кожата на главата с пърхот. Възможно е и оплешивяване. Сърбежи в очите. Физическа и умствена умора. Нервност и раздразнителност. И най-малкото усилие предизвиква треперене, тикове на лицето и мускулни спазми.

Във всички подобни случаи се препоръчва редовна консумация на плодове и зеленчуци.

СНИМКА: GETTY IMAGES/GULIVER PHOTOS

Различните сортове ябълки предлагат многообразие от вкусове, сочност и сладост.

Ябълките са повече от добра храна, заради съдържанието на калий

СНИМКА: GETTY IMAGES/GULIVER PHOTOS

Много диетолози препоръчват ежедневен прием на лъжичка ябълково оцет с мед, защото и пчелният мед, и ябълковият оцет са добър източник на калий. 

Естествени храни, особено богати на калий са:

банани, кайсии, грозде, тиква, цитрусови плодове, маслини,овесени ядки, сусам, царевично брашно, пшеничен зародиш, бадеми, слънчогледово семе, орехи, смокини, бамя, спанак и други зеленолистни зеленчуци, гъби, леща, мед, хайвер.

СНИМКА: GETTY IMAGES/GULIVER PHOTOS

Три рецепти за енергийни салати може да прочетете в поста:
Есенни салати като енергиен тоник