Солта причинява много болести

Вижте кои са рисковете, когато прекалявате с пресоляването

Солта причинява много болести

Реклама

Внимателно, когато поднасяте солницата на трапезата.
Не досолявайте храната. Дневните нужди от сол за човек са 5 грама, според Световната здравна организация. С нашата традиционна кухня консумираме четири пъти повече сол над тази норма.

Солта е вкусна, но болестотворна 

Може да причини проблеми с бъбреците, сърцето и артериите. Много видни кардиолози подкрепят безсолната диета, защото солта е сред основните причини за високото кръвно налягане.

Увеличава раздразнителността. Атакува лигавицата на храносмилателния тракт, като забавя разграждането на протеините, защото се намалява отделянето на пепсин - ензимът, който участва в тяхното усвояване. Солена и люта храна обострят оплакванията от хемороидите.

СНИМКА: GETTY IMAGES/GULIVER PHOTOS

Концентрацията на натриевия хлорид в кръвната плазма е 0,9% и нито частица повече. "Всяко допълнително завишаване на натрий в храната кара организма да разрежда отровата до достигане на безопасното количество 0,9%. Това се постига, като кара човек да пие вода, в резултат на което се стига до оток на тъканите”, пише д-р Георги Гайдурков в книгата "Горещи теми в храненето”.

Употребявайте повече подправки вместо сол

Пол Брег съветва: „Учете се от световноизвестните френски готвачи! Великолепният вкус на френските ястия се постига с умелата употреба на чесън, лук, гъби, подправки, а не със сол!”

Когато соленият вкус на храната доминира, се лишавате от всичките останали пет вкусови усещания за: кисело,сладко, люто, горчиво, стипчиво. Всяка отделна храна носи своя вкус. Не се лишавайте от това удоволствие.

"Наслаждавайте се на храната изцяло, в пълнота”. Така завършва разговорът ни с радио-журналиста Светослав Николов, излъчен в ефира на bTVRadio. Подробности може да научите от аудио-записа "Трябва да приберете солницата”.

СНИМКА: GETTY IMAGES/GULIVER PHOTOS