Реклама
Ценната подправка шафран се получава от цветовете на шафрановия минзухар Crocus sativus. Има специфичен аромат и пикантно-горчив вкус. Много е полезен за храносмилането. Достатъчно е много малко количество (на върха на лъжичката), за да придаде на ястията апетитно златисто-жълт цвят.
Той е от най-скъпите подправки, продавани в света.
Наричат го "кралят на подправките”. Много добре се съчетава с агнешко месо, риба, птици, домати и аспержи. Подходяща подправка е в зеленчукови супи и ястия с картофи.
За използването на шафран в миналото за поддържане на здравето свидетелстват намерени рецепти в древни източни текстове. За бързо разнасяне на кръвонасядане при натъртване, срещу главоболие и хемороиди.
Мъжете са знаели защо обичат ястия с шафран - усилва сърцето, подобрява кръвната циркулация и предотвратява преждевременната еякулация. Определят го и като афродизиак.
Спомага за отделяне на серотонин - хормон на щастието.
Шафран традиционно присъства в арабската кухня за подобряване на аромата и вида на ястията с ориз.
Подправката шафран притежава силни антиоксидантни свойства срещу свободните радикали и задържа процесите на стареене. Има имуностимулиращи свойства.
Правят се научни изследвания върху неговия антиканцерогенен ефект, дължащ се на каротеноидното багрило кроцин и веществото пикрокроцин.
Последни данни сочат, че подобрява зрението и предпазва от макулна дегенерация.
Шафран също така намира приложение в производството на алкохолни напитки, в козметиката и парфюмерията.