В древнославянската митология Хворст е покровител на хората, достигнали старост, но в не много добро здраве. За да имат милостта на своя бог, хората му принасяли големи жертви и горещо се молели. Може би затова тези сладки са божествено вкусни!

Руските хворстове с водка, са хрупкави, вкусни и започнеш ли да ги ядеш, просто не можеш да спреш. 

Необходими продукти:

3 ч. ч. брашно

2 с. л. краве масло

4 жълтъка

½ ч. ч. прясно мляко

1 с. л. водка 

½ ч. л. сол 

олио за пържене

пудра захар и 1 пакетче ванилия за поръсване 

Приготвяне:

Брашното се пресява и се сипва в тава или върху плота за месене. В средата на купа се оформя кладенче и се добавят всички останали продукти. Омесва се твърдо тесто. Когато е готово, се оставя да почине за 15 минути.

Разточва се на кора с дебелина 2 мм. Разрязва се на правоъгълници с дължина около 6 см. 

Ако не сте успели да разточите кората достатъчно тънко, може да разточвате и всяко едно правоъгълниче поотделно. Колкото по-тънки са, толкова по-хрупкави стават след пърженето. В средата на правоъгълниците се прави разрез. 

Горният десен ъгъл се промушва през прореза с посока надолу и вляво.

Снимка: Росица Николова

Получава се панделка.

Снимка: Росица Николова

Сладките се пържат в дълбок съд със сгорещено олио. По време на пърженето водката се изпарява, изсушава тестото и прави сладките хрупкави. 

Още топли се овалват в пудра захар, смесена с ванилия.