Реклама
Умерено пиене на червено вино понижава риска от развитие на депресия. Това са резултатите от последни изследвания върху 5500 доброволци. Тяхното психично състояние, начин на живот и употребата на алкохол е проследявано в продължение на 7 години с интервюта и тестове от специалисти по диететика. Основната алкохолна напитка, която пиели участниците била вино.
Групите били приспособявани към условията на живот с тютюнопушене, диети и стресови ситуации. Най-ниска честота от депресия е наблюдавана сред групите, които пиели от 2 до 7 малки чаши вино за цялата седмицата.
Предпазването от развитие на депресия е подобно на ефекта на виното при коронарните заболявания на сърцето. Изводът е, че депресията и коронарната болест протичат по един и същи механизъм, според проф. д-р Мигел Мартинес от Университета Навара – Испания.
По предишни изследвания са доказвали, че неалкохолните съставки във виното като вератрол и други феноли имат протективна роля върху някои области и функции на мозъка.
Флавоноидите в червеното вино подобряват имунитета и намаляват вирусните инфекции и алергиите. Червеното вино съдържа и антиоксиданти, които предпазват от ракови образования и сърдечно-съдови заболявания.
Проф. д-р Роджър Кордър изследвал "френския парадокс“ - защо французите имат по-нисък процент на сърдечно-съдови заболявания, въпреки че похапват достатъчно мазнини. Ученият открил, че в югозападната част на Франция, продължителността на живота е най-голяма. Там се произвеждат много местни вина, които са богати на антиоксиданти.
Каберне Совиньон и Пино Ноар са сред вината, съдържащи висока концентрация на антиоксиданти и флавоноиди.
Поредица открити довели до по-нататъшни изследвания на виното и неговите ползи. Ресвератрол е активното вещество в кожицата на червеното грозде. Заради него червеното вино беше оповестено като панацея за диабет, деменция, сърдечно-съдови заболявания.
"Виното е храна, лекарство и отрова – всичко това е въпрос на доза.” Парацелз, швейцарски учен от XVI век.
Здравословните ползи на червеното вино се блокират при хората с наднормено тегло.