Реклама

Планирайте, разпределяйте задачите и ги следвайте, така че да ви остава свободно време за почивка и за личен живот. Не оставяйте служебната работа за вкъщи. По-добре оставайте след работно време, но времето у дома споделяйте със семейството и го използвайте за почивка. 

Откъсвайте се от работния свят и организирайте времето си, така че да включва занимания, които носят удоволствие - среща с приятели, любим спорт, концерт, разходка.

Най-добре е, когато се използва почивката единствено за почивка. Това е начинът да се възстановят и умствените, и физически сили.

Вземете вана, без да поглеждате към часовника. Запалете камината и поканете приятели на вечеря. Усамотете с хубава книга или филм.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Почивката и развлеченията са две различни неща.

Най-напред си подарете пасивна почивка. Осигурете си най-обикновените неща - тишина и продължителен сън. Не може да има стабилна нервна система без достатъчно сън. По-скоро сънят дава съвет, отколкото будуването. Смята се, че средно човек има нужда от 8 часа сън всяка нощ.

Дейностите за разтоварване чрез спорт и хоби разнообразяват живота, подобряват самочувствието и допринасят за повече успехи.

Смяната на обстановката и нови впечатления действат вдъхновяващо. Забравят се проблемите, свързани с работата и може да се върнете към работния ритъм с по-здрави нерви и нови идеи.

За пълно физическо и психическо отпускане изберете дейност, която отговаря на следните изисквания: да носи удоволствие; да не предизвиква нервно напрежение; да не води до физическа умора, освен ако не е т.нар. "приятна” умора.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Забавленията след полунощ - дискотеки, барове, гледане на телевизия, съкращават съня и променят неговото качество. Може да се прескочи фазата, в която се формира паметта. Засяга се секрецията на мелатонин и други хормони, които помагат тялото да оползотворява енергията.

Не може да се постигнат здраве и щастие без почивка.

Намирайте време и за релаксация, и за забавления. Това е ключът към добрата работоспособност с успехи в професията и в личния живот. 

Планирайте почивката си, така че да се наслаждавате на времето.

Снимка:Thinkstock/Getty Images