За поредна дестинация на кулинарното ни пътешествие по време на Sofia Restaurant Week набелязахме един от популярните в момента ресторанти в София – Emotion Bar & Kitchen.

Разположен на централно, но същевременно спокойна място (ул. "Гурко" 2, до Телефонната палата), заведението е подходящо както за бизнес обеди и вечери, така и за срещи с любимите хора или по-големи събития. Залагат на класическата европейска гурме кухня, с акцент върху авторските рецепти на шеф готвача – Живко Иванов, финалист от кулинарното риалити по bTV Lord of the Chefs.

В рамките на фестивала можехме да изберем между 2 менюта. Избрахме и двете, за да вкусим от всичко. Добро впечатление направи комплимента от заведението – чаша просеко още при настаняването.

Стартерите представляваха крокети от телешки джолан с тартар сос и интерпретация на българска салата /розови домати, краставици, гриловани чушки, прясно биволско сирене, мяхово сирене, поширано яйце/. За тези, които предпочитат да стартират с нещо по-леко, българската салата е добър вариант. Въпреки че звучи простичко и традиционно, заради цветовото богатство в чинията, различният подход в аранжировката и качествените сирена давам вдигнат палец за този стартер, пред по-тежката комбинация от телешко и сос тартар.

Затова пък основното оправдаваше очакванията ми. Филе от сьомга с поширани зеленчуци и биск от скариди или печени свински ребра със сладък картоф и чимичури сос. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате. Сьомгата беше вкусна, а сосът лек и ненатрапчив.

Основното от месното меню също няма да разочарова феновете на свински ребра. Те бяха толкова крехки, че нямаше нужда от нож за отделянето им. Сладкият картоф добавяше баланс. Сосът беше малко по-солен за вкуса ми, но... всеки има различни предпочитания.

Десертите бяха изненадата тази вечер. Равиолите от ананас с ягоди и мус от бял шоколад бяха истинска феерия за небцето. Отчетливи вкусове, наситени цветове, любими съставки – това е един от най-сполучливите десерти, които съм опитвала. Приятна и оригинална изненада беше и десертът от второто меню – босилкова панакота с пюре от ягоди. Подхождайки с леки предразсъдъци, че ментата може би е по-подходящата подправка за основа, още първата хапка ни разби стереотипите. Босилековата панакота е лек и оригинален десерт, който в съчетание с гарнитурата от ягоди създаде чудесен вкусов завършек на вечерта.

Въпреки края на феста, препоръчваме ви да посетите ресторанта във възможно най-скоро време, тъй като менюто се сменя всеки сезон. А ястията (особено десертите) си струват разходката.

Автор: Жасмина Гевезиева