Реклама

Петият епизод на социалния проект „Бригада Нов дом“, който се излъчи в четвъртък вечер, трогна зрителите на bTV с вълнуващата история на сплотеното 8-членно семейство на София Димитрова от София. Децата - Христофор (21 г.), Мартин (20 г.), Светослав (17 г.), Стоил (14 г), Адриана (13 г.), Даниел (11 г.) и Иван (9 г.) имат различно детство от връстниците си и са свикнали да се справят с трудности и недоимък.

От години семейството обитава мизерно и порутено общинско жилище с две преходни стаи и кухня. Мечтите им не са големи – копнеят за щастие, уютен дом, за собствено легло, за маса и столове, на които да се хранят всички и за баня, която да изпълнява функциите си. Екипът на „Бригада Нов дом“, начело с Мария Силвестър, успява за пет дни да даде на 42-годишната София това, което тя винаги е искала, но не е могла да осигури на рожбите си – функционален и уютен дом.

Задачата на бригадата е да изпразни жилището, да отремонтира течовете, да премахме мухъла, смени подовете и стените и обзаведе апартамента с нови мобели. Изненадващо на четвъртия ден от ремонта бригадата на Караджов се сдобива с помощник. 21-годишният Христофор, който работи от скоро като строител, споделя на Мария Силвестър, че има желание да помогне на Караджов и майсторите с ремонта и да допринесе с труда си за новия си дом.

Христофор мечтае отдавна за тази промяна и възможността да бъде част от нея. За да стане истински член на бригадата, Христофор слага емблематичната жълта тениска на майсторите, а Караджов се заема да му даде ценни съвети за професията и да му предаде част от опита си. Временният член на „Бригада Нов Дом“ се оказва много полезен за екипа и се справя отлично с всичко, което му е зададено от майсторите.

Скоро промяната в дома и живота на семейство Димитрови е налице - порутената кухня е изцяло променена, като вече съвместява хол, трапезария и кухня. Течовете и мухълът са отстранени, а семейството вече има маса за хранене, нови електроуреди и мебели. Коридорът е чисто нов, а старото и неизползвамео огледало е сменено с ново. Помещенията за спане са разделени на две, така че Адриана и София да спят отделено от момчетата, за които вече има три двуетажни легла.

По думите на София бригадата сътворява чудо, сбъдва мечтите на децата й и позволява на семейството й да заживее нов живот. Преди ремонта София страда, когато не може да си позволи да купи на всички деца торта за рождения им ден. А днес с новото жилище и условия, семейството има възможност да си угажда с дребни глезотийки като да си прави по-често кекс, торта или баница.

За семейството на София

София Димитрова е самотна майка на седем деца. Щест от тях - Христофор (21 г.), Светослав (17 г.), Стоил (14 г), Адриана (13 г.), Даниел (11 г.) и Иван (9 г.) живеят с нея в общинско жилище с две преходни стаи и кухня. София е отрасла в семейство, в което е упражнявано физическо насилие, и това е причината двата й брака да се окажат неуспешни. Преди 21 години София среща Марио, с който имат пет деца. Оказва се, че мъжът ѝ страда от психическа болест, за която София не знае. Свекървата крие от снаха си, че той е болен, лекувайки го тайно. Скоро истината излиза наяве и Марио започва да подлага семейството си на домашно насилие. По време на скандал той чупи носа на София, белег, който е видим и до днес. Майката прави опити да напусне мъжа си, но това се оказва невъзможно.

Едва осемгодишен, Христофор загубва баща след един от поредните му опити за самоубийство. След време София среща Кирил, от който има две деца. Много скоро обаче мъжът започва да пие и кошмарът с насилието се завръща в многодетната къща.

Последни

Реклама