Реклама

В неделното ни предаване ще разберете повече за ГМО храните – има ли причина да се страхуваме от тях и защо специалистите наричат ГМО пшеницата „перфектната хронична отрова”. И още - за болестта и нейният психологичен еквивалент и кое е желязното правило на рака.

С акад. Атанас Атанасов ще коментираме какви са рисковете за здравето и природата от употребата на ГМО и как всекидневните замърсители – пестициди, инсектициди, торове и подпочвени води се натрупват в продуктите, които ежедневно консумираме и бавно ни тровят.

За никого не е тайна, че съвременният хляб е смес от некачествено брашно от ГМО пшеница, химически подобрители, консерванти, коварни Е-та, емулгатори, амилази, протеази, ксиланази. В тях може да се намери цялата Менделеева таблица, за която не всичко е написано върху етикета и която ние доброволно всеки ден поемаме в организма си. Тъмни кръгове под очите, лоша кожа, напълняване, задържане на течности и алергии – това са само част от видимите поражения на ГМО продуктите. Според известния американски кардиолог д-р Уилям Дейвис, съвременната генномодифицирана пшеница – основна съставка на хляба, е „перфектна хронична отрова” и алчните за по-високи добиви земеделци ни предлагат именно такава. Най-опасен в нея е глиадинът – нов протеин, който всъщност е опиат. Засяга рецепторите на мозъка, които пък стимулират апетита. Д-р Дейвис твърди, че именно това е една от основните причини за масовото затлъстяване. Той е изчислил, че ГМО пшеницата ни принуждава да изяждаме поне по 440 калории повече на ден. ГМО продукти съдържат нови протеини, които досега не сме консумирали. Така например, в ГМО царевицата има протеини на бактерии, в ГМО картофите – протеини на вируси, а в ГМО доматите – рибни протеини. Все още няма достатъчно изследвания относно целия спектър от реакции, които ГМО храните биха могли да предизвикат в човешкия организъм за един по-дълъг период от време.

 

 

Кое е желязното правило на рака и как психическата, душевна и физическа рехабилитация помагат на пациента и неговите близки да преминат през върховото изпитание, наречено рак. Коментираме с проф. Сергей Мисяк от Украйна и Нина Хаджииска – майка на пет деца, две внучета – жена, която ракът направи по-силна.

В медицинският университет ни дават хиляди съвети, как да се борим със смъртта, и нито един, как да се справим с живота. Сергей Мисяк е професор, доктор, учител, лекар-онколог и психолог. Създател е на първият център за рехабилитация на пациенти с онкологични заболявания в Украйна. През 2007 създава център за рахабилитация на деца с онкологични заболявания. Дълги години, в института по експериментална онкология изучава механизмите за физическа, психическа и социална рехабилитация при този тип пациенти.