на живо

Лудогорец излиза на "Анфийлд" в исторически сблъсък с Ливърпул

Кадрови проблеми тормозят и двата състава

Българският шампион Лудогорец започва тази вечер участието си в груповата фаза на Шампионската лига и то не срещу кого да е и не къде да е. Тимът от Разгад се изправя срещу Ливърпул на митичния „Анфийлд” в 21,45 ч българско време. Сблъсъкът ще бъде излъчен директно по bTV Action, а фактът, че ще бъде важен и символично натоварен и за двата тима, вещае незабравими емоции.

Това е първата среща на Лудогорец в групите на Шампионската лига (ШЛ), а освен това разградчани са едва вторият български отбор, който ще играе в групите на най-комерсиалния турнир. За последно това направи Левски преди близо 10 г., като не успя да запише точка. "Мърсисайдци" пък ще изиграят днес първия си мач в ШЛ от 5 години насам. Последният мач на английския гранд в ШЛ бе на 9 декември 2009 г., когато „червените“ загубиха у дома от Фиорентина.

Кой кого

Британският мениджър Брендън Роджърс е изправен пред изключително неприятни кадрови проблеми. Със сигурност няма да може да разчита на английския национал Даниел Стъридж, полузащитника Емре Джан и бранителя Мартин Шкъртел. Всички те страдат от травми. На скамейката заради контузии най-вероятно ще останат и Джо Алън, Глен Джонсън и десният бек Джон Фланаган.

На вратата ще застане Симон Миньоле, а централни бранители ще бъдат Мамаду Сако и Деян Ловрен. Отляво на отбраната ще е Алберто Морено, а вдясно – Хавиер Манкийо. Лукас Лейва и Стивън Джерард ще действат в халфовата линия, а за заплитането на интригата пред разградската врата ще се разчита най-вече да Филипе Коутиньо. Италианската звезда Марио Балотели ще създава проблеми пред вратата на „орлите”, като ще му помагат Рахийм Стърлинг и Хендерсън.

Не по-леки са кадровите драми в щаба на „орлите”. Канадският национал Милан Борян ще застане под рамката на вратата на Лудогорец. Титулярът Владимир Стоянов е наказан заради червения си картон срещу Стяуа, а резервният страж Иван Чворович лекува тежка травма. Защитникът Георги Терзиев в последния момент отпадна от състава заради контузия, а на негово място наставникът Георги Дерменджиев ще пусне Александър Александров. В центъра на отбраната той ще си партнира с героя от мача със Стяуа Козмин Моци.

Десен бек ще бъде Жуниор Кайсара, а ляв - Йордан Минев. Очаква се Дерменджиев ще заложи на Светослав Дяков и Фабио Ешпиньо като опорни халфове, а в средата ще действа Марселиньо. Михаил Александров и Върджил Мисиджан ще пробват да пробиват британската отбрана по крилата, докато острието Роман Безяк ще е на върха на атаката.

Отборът на Ливърпул пък междувременно се сдоби с нов вицекапитан в лицето на полузащитника Джордан Хендерсън. Само часове преди сблъсъка с Лудогорец от първия кръг в Шампионската лига от мърсисайдския клуб обявиха, че 24-годишният халф ще е заместникът на Стивън Джерард. Хендерсън се присъедини към Ливърпул от Съндърланд през лятото на 2011 г. и постепенно се превърна в основен играч за петкратните първенци на Европа.

Мач за историята

Домакините ще имат възможност да запишат своята стотна победа в КЕШ и Шампионската лига. "Червените" до момента са изиграли 175 мача в най-комерсиалния европейски турнир, като са спечелили 99 от тях. Постигнали са 39 равенства и 37 загуби.

Преди дни „мърсисайдци” загубиха на собствения си стадион от Астън Вила с 0:1 и днес ще трябва да се реваншират на феновете си. Въпреки че в компанията на грандове като Реал (Мадрид), Ливърпул и Базел, Лудогорец е сочен за аутсайдер, „орлите” доказаха, че са непредвидим съперник и едва ли ще се дадат лесно. Освен това разградчани си поставиха за цел да стигнат поне до 3-ото място в своята група „В”.

Ливърпул и Лудогорец засега се представят на ниво в родните си първенства. Момчетата на Брендън Роджърс записаха 2 победи и допуснаха 2 загуби във Висшата лига през първите 4 кръга, докато Лудогорец събра 15 точки в 8 мача.

Прогнози

„Още след като преодоляхме Стяуа казахме, че ще спечелим точки. От кой отбор и колко, е трудно да се каже. Ние сме горди като отбор, че играем в Шампионската лига. За нас е чест, че ще играем срещу Ливърпул. Ще направим всичко възможно да атакуваме добре“, обеща треньорът на българския шампион Георги Дерменджиев.

„Мачът срещу Лудогорец ще бъде труден за нас, както всичко мачове на това ниво. Лудогорец игра отворен, атакуващ футбол. Те са топ отбор в България, но всичко зависи от нас. Спечелихме си правото да играем в Шампионската лига и се вълнуваме. Пет години извън този турнир е много време за клуб като Ливърпул. Отчитам, че Лудогорец работи в последните години и заслужават да бъдат в групите на Шампионската лига. Уважавам Лудогорец, така както Реал Мадрид”, коментира от своя страна Брендън Роджърс.

Капитанът на Ливърпул Стивън Джерард заяви, че всеки отбор, който гостува на „Анфийлд“, трябва да очаква много труден мач. „Всеки, който дойде на „Анфилд“, има гарантирани 90 минути ужас. Шампионска лига е най-добрият клубен турнир и искаме да се продължим колкото се може по-напред”, допълни звездата на „мърсисайдци”.

Нападателят на Лудогорец Михаил Александров обаче изрази увереност, че публиката на Ливърпул по-скоро ще мотивира играчите на българския шампион, отколкото да ги притесни.

Защитникът Деян Ловрен пък подчерта, че победата в първия мач е от голямо значение. „Най-важното нещо е да победим в първия мач. Ще бъде много лесно за всички, ако започнем с три точки“, коментира той пред официалния сайт на УЕФА.

Телевизии от 110 страни на 6 континента ще излъчват срещата директно. Феновете на Ливърпул от трибуна "Коп" обещават зрелищна хореография. 1600 българи по трибуните на „Анфийлд” пък ще бъдат 12-ия играч на Лудогорец.

Ливърпул има 318 мача във всички европейски клубни турнири, като в тях е записал 178 победи, 72 равенства и 68 загуби. Лудогорец пък може да се похвали с едва 24 срещи във всички европейски клубни турнири. От тях „орлите” са постигнали 11 победи, 6 равенства и 7 загуби. Ако някой от тима на разградчани вкара гол, ще се нареди до Мариян Огнянов, който вкара на Челси и до момента е единственият с попадениe за български тим в груповата фаза на Шампионската лига.

Макар евентуална победа на Лудогорец на „Анфийлд” да е успех, който попада някъде в графата "невероятно", достойното представяне на българския тим е онова, което не би изненадало никого. При всички случаи предстои исторически двубой, който ще влезе във футболната история.

ЛИВЪРПУЛ - ЛУДОГОРЕЦ
21:45 часа, "Анфийлд"
Съдия: Матей Юг (Словения)
Пряко по bTV Action

Вероятни състави:
Ливърпул: Симон Миньоле, Хави Манкийо, Алберто Морено, Мамаду Сако, Деян Ловрен, Стивън Джерард, Лукас Лейва, Фелипе Коутиньо, Джордан Хендерсън, Рахийм Стърлинг, Марио Балотели

Лудогорец: Милан Борян, Жуниор Кайсара, Йордан Минев, Козмин Моци, Александър Александров, Светослав Дяков, Фабио Ешпиньо, Марселиньо, Михаил Александров, Върджил Мисиджан, Роман Безяк

Има ли Лудогорец шанс за излизане от групите на Шампионска лига?