на живо

Мегасблъсък в женския финал на Australian Open

Титлата ще бъде решена след мач между Серина Уилямс и Мария Шарапова

Двубой между двете основни фаворитки ще реши титлата при жените от Откритото първенство на Австралия по тенис. Първата и втората в световната ранглиста, Серина Уилямс и Мария Шарапова, ще изиграят поредната среща от тяхното голямо съперничество, но този път залогът е трофей от големия шлем. Уилямс е петкратна шампионка в Мелбърн (2003, 2005, 2007, 2009, 2010), а Шарапова може да се похвали само с един трофей от 2008 година.

За 11 години американката и рускинята са се срещали 18 пъти, в 16 от които победителка е била Уилямс. Тя триумфира в последните 15 мача с Шарапова, чиито последен успех е преди повече от 10 години - в края на 2004 по време на шампионата на WTA.

А ето и как двете си осигуриха място в решителния мач. В първия полуфинал Мария Шарапова постигна убедителен успех срещу своята сънародничка Екатерина Макарова с 2:0 сета. Приятелката на Григор Димитров спечели отделните части с 6:3 и 6:2 гейма за 89 минути, записвайки шеста поредна победа в два сета срещу своята съперничка.

Два часа по-късно и Уилямс се класира за финала, след като срещна трудности, но надигра нейната 19-годишна сънародничка Медисън Кийс с 2:0. Серина спечели първия сет след тайбрек (7:5 точки), а във втората част пропиля седем мачбола преди да достигне до крайния успех след 6:2 гейма.

Лидерката в ранглистата има впечатляваща статистика от участията си на финали на Australian Open, където е спечелила пет от пет мача за титлата. Предстоящият мегасблъсък с Шарапова ще се изиграе в събота сутрин българско време.